Vijesti 05.03.2016.

Plan novog vlasnika Krajina osiguranja izvlačenje novca i rasprodaja imovine

ČITANJE: 3 minute
krajina osiguranje
Novi vlasnik “Krajina osiguranja” iz Banjaluke smijenio je direktora Milu Gromilić jer je odbila da potpiše rješenje o novoj sistematizaciji radnih mjesta kojim bi bez posla ostalo 26 zaposlenih i fakture za koje je sumnjala da bi putem njih nezakonito bio izvučen novac iz te osiguravajuće kuće.

Vlasnik “Krajina osiguranja”, koje je donedavno bilo jedino osiguravajuće društvo u RS u državnom vlasništvu, postao je Indijac Naven Agarval.

– Njemu je očito zasmetalo što je sada već bivša direktorka odbila da podrži njegove mutne radnje. Po prvim potezima koje povlači, očigledno je da Agarval nije kupio “Krajina osiguranje” s ciljem da ono posluje već da bi iz njega izvukao preostali novac koji se nalazi na računima u bankama. Iako je direktor, Gromilićeva čak nije ni učestvovala u kreiranju nove sistematizacije, već je dobila gotov dokument. Gromilićeva je od dolaska novog vlasnika potpuno gurnuta u stranu, a nije dobijala ni odluke Upravnog odbora koje su joj kao direktoru morale biti dostavljane. Zbog toga je odbila da potpiše sva dokumenta i fakture koje su služile za iznošenje novca iz “Krajina osiguranja” – kazao je izvor “Glasa Srpske” iz “Krajina osiguranja”.

Prema istom izvoru, na adresu “Krajina osiguranja” su stizale razne fakture o plaćanju iznajmljenih prostorija u SAD, a Upravni odbor je donio odluku da sa računa po ovom osnovu bude isplaćeno 300.000 KM. Iako Gromilićeva nije potpisala fakture, jedna od njih, koja se odnosila na troškove sastanaka koje novi vlasnik sa saradnicima putem skajpa obavlja iz Čikaga, plaćena je, a sa računa “Krajina osiguranja je skinuto 23.000 KM.

Sumnje budi i činjenica da se Agarval nikada nije bavio poslovima u sektoru osiguranja.

– Uprkos tome ne poštuje mišljenje menadžmenta društva koje se trudilo da mu nakon preuzimanja bude na raspolaganju i da mu savjetima olakša donošenje poslovnih odluka. Indijac je najprije izrazio želju da sam bude na čelu društva, sa čime se Gromilićeva saglasila iako su joj do isteka menadžerskog ugovora ostale još tri godine, a onda je iznenada direktorsku fotelju povjerio Bakiru Pekušiću, koji je bio na čelu Fabrike duvana Mostar – kazao je naš sagovornik.

Agarval, dodaje naš izvor, sve vrijeme pokušava da zaobiđe pravila ponašanja na tržištu osiguranja pravdajući se nepoznavanjem ovdašnjih propisa.

– Agencija za osiguranje RS je već preduzela mjere i svakodnevno prati odliv novca “Krajina osiguranja”. Na adresu društva je stigla i zabrana otuđivanja imovine na šest mjeseci jer je sadašnji vlasnik već izrazio namjeru o prodaji pojedinih objekata za tehnički pregled vozila. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji Agencije za osiguranje vratio je šest miliona KM koje je sa računa “Krajina osiguranja” prebacio na račun jedne od svojih firmi u inostranstvu – kaže izvor “Glasa Srpske” i dodaje da su novim statutom vlasniku date odriješene ruke jer kao predsjednik Upravnog odbora može raspolagati cjelokupnom imovinom “Krajina osiguranja”.

Gromilićeva se od 8. februara nalazi na bolovanju.

– Nisam već duže vrijeme na poslu i nisam upućena u promjene i ono što se dešava u “Krajina osiguranju” – kazala je Gromilićeva.

Dolaskom novog vlasnika na prinudni odmor su upućena dvojica izvršnih direktora “Krajina osiguranja”.

Upravni odbor

Mila Gromilić je, kako ističe naš izvor, na vrijeme upozorila Akcijski fond RS u vezi sa izborom novog Upravnog odbora “Krajina osiguranja” kako bi novi vlasnik stekao potpunu kontrolu, iako je jedan paket akcija i dalje u vlasništvu RS.

– Akcijski fond je pravovremeno reagovao i za člana odbora koji bi zastupao interese države kao vlasnika paketa akcija predložio izvršnog direktora Investiciono-razvojne banke RS Antoniju Dulić, ali ona nije dobila podršku – kazao je naš sagovornik.

(Glas)