Vijesti 02.04.2016.

Planirano deminiranje 305.000 kvadratnih metara u ovoj godini

ČITANJE: 3 minute
dragan kos
Planom deminiranja Uprave civilne zaštite Republike Srpske za ovu godinu, usvojenim na sjednici Vlade Republike Srpske, predviđeno je čišćenje 305.000 metara kvadratnih rizične površine.

Pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je Srni da je u ovoj godini planirano da bude pregledano 50.000 metara kvadratnih površine nakon pomjerenja tla, klizišta i poplava i uništeno oko 5.000 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Kos je naglasio da je plan deminiranja za ovu godinu nešto manji od rezultata u prethodnoj godini zbog starosne strukture deminera, a u ovu godinu su ušli i sa pokvarenom mašinom za deminiranje.

“Imamo obavezu da se više posvetimo deminiranju područja koja su bila pogođena poplavama tako da ćemo biti fokusirali na plavna područja Doboja, Dervente, Broda, Šamca”, napomenuo je Kos.

Prema njegovim riječima, operativne aktivnosti na deminiranju počele su 21. marta, a u međuvremenu je izvršena doobuka deminera, redovni ljekarski pregledi i ostale aktivnosti.

Kos je naglasio da je u 2015. godini planirano čišćenje 300.000 metara kvadratnih, a očišćeno je 316.000, uklonjeno je više od 5.000 neeksplodiranih ubojnih sredstava, te pregledano 70.000 metara kvadratnih metodom koja se primjenjuje na površinama koje su bile poplavljene, a sumnjalo se da su mine pomjerene iz minskih polja.

“Prošle godine smo imali i dva specifična zadatka, dvije avio-bombe ispod gradskog mosta u Banjaluci i u blizini Kraljevog mosta u Doboju”, naveo je Kos.

On je pohvalio ljude koji su bili angažovani na tim specifičnim zadacima jer su svi su bili na visokom nivou odgovornosti i profesionalnosti.

“I lokalne zajednice su se aktivno uključile u tu procedurui tako da je sve uspješno završeno”, dodao je Kos.

Kos je naglasio da je oko 2,2 odsto Republike Srpske pod minama, ali je veći dio te površine treće kategorije, s obzirom da se rizična površina klasifikuje u četiri kategorije – nulta, prva, druga i treća. Treća su nepristupačna šumska područja, ali dobar dio je i uz putne komunikacije, i u blizini stambenih objekata.

“Ovo je problem koji će se rješavati još dugo godina”, istakao je Kos.

Što se tiče opreme za deminiranje, Kos je rekao da ona nije na zavidnom nivou, ali da nisu ni neopremljeni da ne mogu odgovoriti zadacima, napominjući da su demineri Uprave civilne zaštite Republike Srpske prethodne dvije godine dobili i donacije.

On je podsjetio da su prošle godine dobili zaštitne deminerske prsluke od UNDP-a, a 2014. metal-detektore za traženje mina posredstvom UNDP-a i Ambasade SAD u BiH.

“Početkom ove godine usvojeni su standardi za novi pristup deminiranju ciljanim tehničkim izviđanjem. Republička uprava civilne zaštite se uključila i u fazi smo izrade standardnih operativnih procedura za pristup tom novom metodu”, rekao je Kos.

Prema njegovim riječima, ako se sve bude odvijalo prema planu novi pristup bi mogao da zaživi ove godine, a onda će i plan deminiranja biti revidiran u drugoj polovini godine.

Kos je naglasio da od 2008. godine Republička uprava civilne zaštite nije imala povrijeđenih deminera.

On je istakao da se 4. aprila obilježava Dan borbe protiv mina i tim povodom će biti dodijeljena priznanja ljudima koji dugo godina rade na deminiranju jer neki ovaj težak i opasan posao obavljaju od 1996. godine.

(Agencije)