Magazin 23.10.2022.

Plemeniti Dejan iz sela Borač usrećio 25 porodica (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Momo Kapor je svojevremeno rekao da je “naše samo ono što drugima damo”. Ako na ovu misao dodamo riječi Marije Terezije (“Najstrašnije siromaštvo je usamljenost i osjećaj da nisi voljen”) ili Ovidija (“Bićeš tužan ako si sam”) razumjećemo zašto je Dejan poklonio 25 placeva iznad čuvenog Boračkog krša, brda nadomak Knića, koje je do prošle godine imalo samo šest stanovnika, prenosi Srpska info.

Foto: RINA

Desilo se čudo. Sa jedinstvenog mjesta u Šumadiji, odakle veličanstven pogled puca na pet opština u krugu od 20 kilometara, bez ijedne prepreke naselilo je 25 porodica. Oni su zarasle livade pretvorili u pravo gradilište i to sve zahvaljujući jednom mještaninu.

Dejan Milošević nije želio da njegova kuća bude jedina, pa je svojih dva i po hektara zemlje poklonio onima koji su izrazili želju da se dosele upravo ovdje, u srce Šumadije.

Došao sam na ideju da parcelu koju sam kupio prije više od dvije godine i na kojoj je bila samo jedna urušena kuća, podijelim na 25 placeva i zatim ih pojedinačno poklonim. Kuću koju sam tu zatekao sam nekako uspio da stabilizujem da se ne sruši, sa dvije betonske bandere, a zatim sam krenuo da sređujem u krug cijelo imanje – kazao je Dejan Milošević.

Oglas da poklanja placeve postavio je na društvenu mrežu Fesjbuk i za ovaj njegov podvig nadaleko se čulo. Ovo brdo uz Dejana sada će naseljavati Srbi iz Australije, Francuske, Njemačke, Engleske i Italije, ali i svih krajeva zemlje, prenosi Srpska info.

Mnogim ljudima to zvuči nevjerovatno ali imao sam jedan uslov. Parcelu koju poklonim, odmah idemo u katastar i upisujemo jedan kroz jedan na novog vlasnika. Sve parcele su od trenutka kada sam ja to odlučio da ispoklanjam, sve je otišlo za 15 dana. One su od tri do 15 ari, i ono što je jako bitno jeste da je 40 ari sa ove površine u putevima. Svaki objekat ima prilaz sa dvije strane koji su katastarski uknjiženi – kaže Dejan.

On dodaje da je jedina poenta da ljudi dođu, ožive ovo mjesto prema kome je priroda bila i više nego blagonaklona. Specifična ruža vjetrova čini ovo područje pravom vazdušnom banjom, a na svakim pedesetak metara može se naći izvor zdrave pitke vode. U teškim vremenima u kojima će možda zdrava hrana i voda biti luksuz, brdo iznad sela Borač može biti idealno mjesto za život, a do skoro je zarastalo u korov.

(Z.M)