Sport 13.09.2015.

PLJUŠTALE TROJKE: Košarkaši Srbije izborili četvrtfinale!

ČITANJE: 3 minute
srbija

Kada je počeo meč osmine finala Eurobasketa sa Fincima, naši su osvojili loptu, a onda se Miloš Teodosić sapleo krenuvši po nju. Ipak, stigao ju je, primirio, poveo na drugu stranu i – prvi napad završio trojkom.

Takav je bio i scenario čitave utakmice, u kojoj su poslije veoma lošeg starta “orlovi” sa 94:81 (23:24, 25:19, 23:21, 23:17) savladali Finsku, zakazavši tako za srijedu četvrtfinalni okršaj sa Česima, koji su eliminisali Hrvate.

Najveće prepreke su u našim glavama. To je oduvijek bilo, ma kakvo da je vrijeme bilo i ma kakve da su okolnosti. Koliko god da je teško, treba pobijediti svoju slabost pa tek onda se uhvatiti u koštac sa zadatkom. Tako je bilo i sa našim košarkašima u osmini finala Evropskog prvenstva.

Njihov prvi nastup u Lilu, u koji su se preselili poslije nepobijedivog niza u Berlinu, bio je protiv rivala koji ama baš ništa nije imao da izgubi, jer je igrao protiv apsolutnog favorita. Znali su Finci i da, realno posmatrano, postoji razlika u klasi između njih i naših košarkaša, a znali su da im jedina šansa leži u fanatičnoj borbenosti i velikoj preciznosti.

Ovo drugo ih je služilo na samom startu utakmice, koju su započeli sa četiri trojke iz pet pokušaja, a borbenost im je dodatno uvećala činjenica da im je suparnik ostao zatečen. Nije išlo startnoj petroci (Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Kuzmić), pa je selektor Đorđević u igru ubacio Raduljicu, kako bi svojom visinom i građom uspostavio početnu dominaciju – u reketu.

I, dok je Raduljica to činio na odličan način, Finci su se naslađivali šutirajući sa polu-distance i sa distance. Naši? Naši su se mučili. Lopta je bježala iz ruku Kaliniću, Teodosića asistencija “nije htjela” onoliko dobro kao u prethodnim nastupima, a šut spolja maltene nije ni postojao. Nije se jurcalo za trojkašima, jer su “orlovi” riješili da timskom igrom odgovore na “pucnjavu” izvan linije 6,75, no za ovakvog rivala pravo rješenje je, ipak, bio jedan “revolveraški obračun”. Da se pokaže ko šta, zapravo, može.

Posle 2/8 sa distance u prvih 20 minuta, tokom kojih su naši gubili u dva navrata i sa sedam poena razlike, “orlovi” su podesili nišanske sprave i prosto zatrpali koš suparnika u trećoj dionici. Bogdanović je načeo Fince, nadovezali su se Bjelica, a onda dalekometnom paljbom i Erceg. Dodate tome i Nedovićeve atrakcije u kontranapadu, Teodosićeve “lopte koje imaju oči”, te Raduljicinih 12 poena u tih trećih deset minuta, nakon što je 15 ubacio u prvom poluvremenu, i dobijete – način na koji su naši dobili Fince.

Ako su se ičemu i nadali naši rivali, ta nada je nestala poslije uvodna četiri napada završnog čina ove košarkaške predstave. Jer, ta četiri napada “orlova” završena su trojkama Bogdanovića, Simonovića (dve) i Ercega, pa su “orlovi” izgradili +19 i mirno priveli meč kraju.

(Blic)