Vijesti 31.12.2017.

Po čemu će Banjalučani pamtiti 2017.: Protestovali, brinuli o grijanju i rupi u centru

ČITANJE: 4 minute

Dok su građani često izlazili na ulicu da se bune, rasula se opozicija u gradskoj Skupštini, a sve zajedno brinulo je hoće li imati grijanje na zimu i šta će se graditi na mjestu najavljenog Siti mola umjesto koga i danas stoji samo rupa.

Godina na izmaku bila je relativno burna za Banjalučane, koji su je ocijenili poluuspješnom, jer su neka od gorućih pitanja još ostala otvorena.

Tim povodom, pitali smo nekoliko Banjalučana po čemu će pamtiti 2017. godinu, a odgovori većine bili su slični.

Najviše se pričalo o grijanju, koje je do danas pod upitnikom. I dalje im smeta rupa u centru, a svi su primjetili da je građanskih pobuna bilo više nego ikada.

Hvalili su gradnju dječjih igrališta, a mnogi sa nestrpljenjem očekuju da vide kako će izgledati čuveni „Parkić”.

Nova Eko-toplana

U Novu 2017. godinu ušli smo sa 80 miliona duga koje je napravio najveći gradski gubitaš „Toplana“.

Gradonačelnik je najavio gradnju nove „Eko-toplane“ koja će izvući iz dugova staro preduzeće i konačno riješiti problem lošeg gradskog grijanja.

Novo preduzeće radiće na drva, što je građane posebno brinulo, te učinilo ovu priču glavnom brigom 20.000 Banjalučana koji su na gradskom grijanju.

Svi su se pitali zašto nadležni od jednog gradskog gubitaša prave dva. Gradonačelnik Igor Radojičić umiruje ih tvrdeći da će novo preduzeće početi da grijeje od 2018. godine, da drvne sječke ima dovoljno, a neki kotlovi već su pušteni u probni rad.

Građani su i danas nezadovoljni grijanjem, na gradnju „Eko-toplane“ potrošeno je 15 miliona, a dug starog preduzeća i dalje je isti.

Protesti

Vrelo ljeto u Banjaluci obilježili su protesti „Zatvori škole, kupi audi“ u kom su se građani zalagali za kupovinu jeftinijih službenih automobila, a njihovim stopama krenuli su invalidi, studenti i nezaposlene porodilje.

Iako se radilo o temi na nivou cijele Republike, najviše ljudu skupljalo se u Banjaluci.

Međutim, velike bune nisu baš urodile plodom. Slično su radili i studenti koji su „zauzeli“ banjalučki Kampus, a na ulicama su posljednjih dana bile i majke nezadovoljne Zakonom o dječjoj zaštiti.

“Ljeto jeste bilo burno, iako građanske pobude nisu imale efekta, bitno je da smo bar malo pokazali zube” kaže Banjalučanina Srđan Milić.

Gradnja u centru

Vijest da je stopirana gradnja pompezno najavljivanog Siti mola, odjeknula je među Banjalučanima kao bomba.

Tada je, navodno, utvrđeno da lokacija nije pogodna za tržni centar. Tražili su nadležni rješenje, i na kraju odlučili da na tom mjestu bude izgrađene podzemne garaže iznad kojih će biti spomenik borcima Vojske Repubike Srpske.

– Ovo je možda najsramotniji projekat ikada, ili kako već da nazovem ovu prevaru. Šoping centri se nigdje ne grade u centru, tako je trebao i ovdje, ne znam zašto su lagali narod – komentarisala je penzionarka Ranka Aleksić.

Iako su radnici već nekoliko mjeseci „u rupi“, garaže se navodno grade, ali građani im, nikako ne mogu oprostiti ruglo koje je mjesecima stajalo u centru.

Preletači

Ni u gradskoj Skupštini nije bilo dosadno, bar kada je opozicija u pitanju. Najglasniji opozicionari prešli su na stranu vlasti, velike stranke rasule su se po banjalučkoj skupštinskoj sali, dok je PDP i SDS ostao samo po jedan predstavnik.

Koliko ima odbornika u strankama, koliko klubova i ko je grupa ko nezavisni kandidat više nikome nije jasno.

Opozicija se za kratko vrijeme rasula, tako da skoro ništa nije isto kao na početku mandata.

Prelazak najaktivnijeg opozicionara Zorana Talića iz opozicione stolice na onu predsjednika Skupštine, zatim prelazak Vladimira Mirošljevića u Ujedinjenu Srpsku, te raspad NDP i SDS samo su neke od stvari koji su dobro rasklimale banjalučku opoziciju.

Nevrijeme

Pred sami kraj 2017. godine senu na ostale događaje bacio je vjetar brzine od 116 kilometara na sat, koji je duvao početkom decembra.
Olujni vjetar proglašen je najjačim ikada zabilježenim na ovim prostorima. Čupao je drveće, skidao krovove, stradale su zgrade, automobili, saobraćajni znakovi, a najviše studenjak.

“Studentskom domu vjetar je odnio krov, pa je više od 1.500 ljudi ostalo na ulici. – Po meni je ovo najveći problem u godini i nešto na čemu trebamo učiti. Nadležni su podbacili i pali na testu. Studenti su prošli najgore, a još smo se osramotili sa najavljenim protestima na koje nismo došli. Da nije tužno, bilo bi baš smiješno” kaže studentkinja Nataša Marić.

(EuroBlic)