Vijesti 06.01.2021.

Po prvi put: Stanivuković unio badnjak u Gradsku upravu

ČITANJE: 2 minute

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, Gradska uprava Grada Banje Luke i Kabinet gradonačelnika organizovali su danas unošenje badnjaka u zgradu Gradske uprave.

Uz blagoslov njegovog Preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema, badnjak je osveštan u Hramu Hrista Spasitelja i zatim unesen u zgradu Gradske uprave.

-Na ovaj način, po prvi put, poštujući tradiciju i običaj koji naša vjera nalaže, unijeli smo u Gradsku upravu ovo sveto drvo koje najavljuje sutrašnji dan Hristovog rođenja, koje govori o božićnim danima u kojima treba da praštamo i da se u duhu naše vjere izdignemo iznad svih prepreka i podjela koje postoje i da idemo prema pomirenju, solidarnosti, vjeri i jednom zajedništvu – kazao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Želja mu je, kako je istakao – da upravo na ovaj dan, na jedan simboličan način, najavimo sve ono kako vidimo naš rad u narednih 365 dana, da ovaj vid poruka koje šaljemo ne bude samo za ovaj dan, nego za sve buduće dane.

Prema njegovim riječima, tokom današnjeg sastanka sa sveštenstvom Banjalučke eparhije i predstavnicima konzulata Srbije u Banjoj Luci, poslane su vrlo važne poruke jedinstva i rada.

-Naše okupljanje danas govori i o našoj solidarnosti, ljubavi i poštovanju i svih drugih koji žive u našem gradu. Kao gradonačelnik Banje Luke, želio sam da na današnji dan otvorim i važna pitanja oko naše crkve, određenih važnih pitanja koja sam spreman da rješavam, prije svega, kada govorimo o imovini koja je prethodnih decenija unazad oduzeta od naše crkve. Grad i novo rukovodstvo, to kažem na ovaj sveti dan, biće zaista raspoloženo da sa crkvom o tome otvoreno priča i otvoreno razgovara o svim drugim važnim pitanjima – naveo je Stanivuković.

On je najavio da će delegacija Grada Banje Luke uskoro posjetiti Beograd i nastaviti graditi dosadašnje bratske i prijateljske odnose.

Ovom prilikom, gradonačelnik Stanivuković je sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavnim vjernicima čestitao Badnji dan i sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik – Božić, tradicionalnim pozdravom: „Mir Božiji – Hristos se rodi!“.

Ivanić ponosan na Stanivukovića

Ivanić je, kako ističe, ponosan na ovaj čin.

– Ovo je velika stvar i ponosan sam na Draška Stanivukovića što je nastavio tradiciju pisanja istorije. Moja poruka je uvijek bila da pokušamo više voljeti i razumjeti, te suosjećati jedni sa drugima – poručio je Ivanić.

Podsjećamo, Ivanić je prije nekoliko godina po prvi put unio badnjak u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a ova tradicija se zadržala do danas.