Vijesti 05.08.2020.

Počelo komercijalno PCR testiranje u Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Institut za javno zdravstvo RS započeo je komercijalna testiranja u svrhu turističkih putovanja, pa će tako stanovnici Republike Srpske koji su ovog ljeta namjeravali da se odmaraju u zemljama koje na granici traže negativan nalaz PCR testa, među kojima je susjedna Hrvatska, moći planirati put.

Pročitaj: KORONA VIRUS TEST U BANJALUCI: Vrste i razlika, gdje raditi, cijene, popusti, putovanja van zemlje…

Komercijalno PCR testiranje na virus korona u Republici Srpskoj do sada su mogli dobiti isključivo građani koji su u inostranstvo putovali zbog poslovnih obaveza i studenti koji studiraju izvan granica Srpske, ali od ponedjeljka je ta usluga dostupna i turistima, piše Glas Srpske.

U Institutu su kazali da usluga testiranja u svrhu turističkih putovanja košta 200 KM, baš kao i cijena komercijalnog testa za polovne ljude koji putuju u inostranstvo. Dodali su da građani termin testiranja mogu zakazati pozivom na broj telefona koji se nalazi na sajtu Instituta.

Hrvatska je jedna od zemalja koja turistima iz RS i BiH traži negativan PCR test, zbog čega od kraja juna, kada je ta mjera uvedena, nisu mogli putovati u tu zemlju. Iako nova usluga Instituta to sada omogućava, u domaćim turističkim agencijama ne očekuju povećano interesovanje za ljetovanje na Hrvatskom primorju.

Direktor banjalučke agencije “Kompas turs” Mladen Račić kaže da je pandemija gurnula turizam u ambis, naglašavajući da dostupnost komercijalnog testiranja neće povećati prodaju aranžmana.

On sumnja da će doći do porasta prodatih aranžmana jer je cijena testa previsoka.

“Ako idete u Hrvatsku u sadašnjim okolnostima kada su cijene nešto povoljnije i nađete smještaj za na primjer 500 maraka, tih dodatnih 200 KM za testiranje opet ozbiljno poskupljuje ljetovanje. Samo rijetki će moći to sebi da priušte” priča Račić.

Dodaje da na značajniji rast prodaje aranžmana nije uticalo ni to što je Crna Gora donijela odluku da prihvata negativan nalaz serološkog testa koji košta oko 20 evra.

Sličnog su mišljenja i u “Unis tursu” gdje navode da je cijena testova visoka, tako da je mali broj ljudi spreman da to plati.

Građanima Srpske već neko vrijeme na raspolaganju su serološka testiranja u pojedinim domovima zdravlja, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima su ranije istakli da vlada ogromno interesovanje građana za testiranje. Tim testovima moguće je utvrditi da li je osoba pozitivna na virus, a otkrivaju i da li je testirani već prebolovao “kovid 19”.

(A.M/banjaluka.net)