Magazin 18.05.2021.

POČEO “EUROSONG”: Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija u prvom polufinalu

ČITANJE: 2 minute

Prvo polufinalno veče Evrovizije koje se ove, 2021. godine, održava u Roterdamu, počelo je u 21 čas po našem vremenu, a otvorio ga je posljednji seniorski evrovizijski pobjednik Dankan Lorens izvođenjem svog singla “Feel something”, koji je snimio u saradnji sa DJ Arminom van Burenom.

Večeras će nastupiti 16 zemalja među kojima je Hrvatska, deseta po redu, koju će predstaviti Albina Grčić (22) sa pjesmom “Tick-Tock”, kao i pjevačica Destini koja predstavlja Maltu i važi za jednog od favorita za pobjedu, a na bini predstaviće se kao posljednja, 16. zemlja, prenosi telegraf.rs.

Takođe, ove večeri gledaćemo nastupe predstavnika Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Sjeverne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana i Ukrajine.

Domaćini i voditelji ovogodišnjeg programa su TV lice Šantal Janzen, TV voditelj i pjevač Jan Smit, dvostruka holandska evrovizijska predstavnica (1998. i 2007) Edsilija Rombli i jutjub zvijezda Niki de Jager.

Ovogodišnja Evrovizija održava se pod sloganom “Otvori se” (Open up), sa idejom da se ljudi otvore jedni pred drugima, ali i prema različitostima koje ih krase. Vlada Holandije odobrila je da se takmičenje održi uz ograničen broj gledalaca i strogo poštovanje mjera, kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost fanova, takmičara, timova, novinara, organizatora.

Zahvaljujući pobjedi Dankana Lorensa 2019. godine u Tel Avivu, Holandija je postala domaćin Pjesme Evrovizije 2020. godine, ali je događaj prošle godine otkazan zbog pandemije korona virusa.

Nakon druge polufinalne večeri, uslijediće i veliko finale u subotu, 22. maja.

Predstavnice Srbije, grupa “Hurricane” nastupaju u drugom polufinalu u četvrtak, tako da gledaoci iz Srbije večeras ne mogu da glasaju za svoje favorite.

Ko predstavlja region?

Hrvatsku predstavlja mlada pevačica Albina, koja je kartu za Roterdam dobila zahvaljujući pobedi na festivalu Dora. Na sceni je bila sa četiri plesača, a u jednom trenutku videli smo kako se su se pored Albine pojavile četiri dvojnice. Sve to zahvaljujući virutelnoj realnosti.

Vasil iz Severne Makedonije se tokom detinjstva preselio u SAD, a još kao tinejdžer je pevao u dečjem horu u Čikagu. Predstavnik Severne Makedonije je zasijao na sceni.

Druga po redu nastupila je predstavnica Slovenije, Ana sa pesmom „Amen“.

Rezultati

Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina zemlje su koje su uspele da se plasiraju u finale. Ovih 10 zemalja će imati priliku da nastupaju u subotu, 22. maja. Nijedna od država iz našeg regiona nije se kvalifikovala.

(SB)

Oznake: Eurosong