Magazin 16.10.2021.

Počeo Tuzla Film Festival: Lordanu Zafranoviću priznanje za doprinos filmskoj industriji Balkana

ČITANJE: 2 minute

Bh. premijerom filma “Južni vetar 2 – Ubrzanje” Miloša Avramovića večeras je počeo Tuzla Film Festival (TFF). Prve svečarske večeri posebno priznanje uručeno je vrsnom filmskom stvaraocu Lordanu Zafranoviću.

Ovogodišnje, deseto izdanje Tuzla Film Festivala ljubiteljima sedme umjetnosti donosi 120 ostvarenja u nekoliko kategorija, što je presjek više od 600 uradaka koji su stigli na festivalsku adresu, piše Klix.

“Ovogodišnje izdanje festivala specifično je zbog svoje hibridnosti, a osim online gledanja filmova, publika u dvoranama može uživati u šest dugih igranih filmova. Ni u vremenu pandemije nismo prekidali svoj kontinuitet, a uvršteni smo i na mapu evropskih festivala. Naš festival je već referenca profesorima iz struke, tako da smo veoma ponosni na postignute rezultate”, kazao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Večerašnjim crvenim tepihom prošetali su brojni gosti iz javnog života, a među njima se našao i dio ekipe filma “Južni vetar 2 – Ubrzanje” koji je doživio svoje bh. premijerno prikazivanje. Jedan od specijalnih gostiju bio je i Miodrag Radonjić, kojem je pripala rola u spomenutom ostvarenju.

“Tuzla Film Festival je treći na kojem prikazujemo svoj film. Drago mi je što je upravo na ovom festivalu bh. premijera, tako da s nestrpljenjem očekujem reakciju publike. Uvijek je nezahvalno govoriti o svome radu, ali mogu reći da sam tokom snimanja osjećao jednu vrstu odgovornosti jer je riječ o nastavku filma koji je u svom prvom dijelu doživio veliku popularnost. Zadovoljan sam kakav smo posao napravili, a nadam se da će to i publika prepoznati”, naveo je Radonjić u susretu s medijima.

Postojanje festivala poput TFF-a, ovaj perspektivni glumac smatra izuzetno značajnim.

“Veoma je važno da postoji što više festivala. Na ovome u Tuzli sam drugi put, osjećam se divno i uvijek ću se odazvati pozivu. Drago mi je što on postaje regionalno bitno mjesto na filmskoj mapi, tako da želim izraziti zahvalnost Borisu Balti ana onome što radi duži niz godina. To nije lako i mislim da je to jedino teže od pravljenja filma”, nastavio je Radonjić.

Prvu festivalsku noć obilježila je i dodjela posebnih priznanja, a vila Tuzla Film Festivala za doprinos razvoju filmske industrije na Balkanu pripala je vrsnom filmskom stvaraocu Lordanu Zafranoviću.

“Drago mi je da je nastavljena tradicija filma u meni veoma dragom gradu koji predstavlja malu Jugoslaviju. Ova nagrada mi je zbog toga posebno draga”, kazao je Zafranović prilikom preuzimanja nagrade.

U narednim danima publika će moći uživati u ostvarenjima kao što su “Deset u pola” Danisa Tanovića, koji zatvara festival, zatim “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta te “Plavi cvijet” Zrinka Ogresta.

Također, za najmlađe se u online izdanju realizira Kids TFF, a za filmske stvaraoce bit će upriličene posebne radionce. Jednu od njih vodit će Lordan Zafranović.

(A.M.)