Magazin 27.05.2021.

Počinje 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”

ČITANJE: 3 minute

Četvrti regionalni festival književnosti “Imperativ” održaće se od 30.5. do 3.6. u “Banskom dvoru – Kulturnom centru” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.

Prve festivalske biće otvorena multimedijalna izložba “Oganj ili Svjetlost?” koju je priredio umjetnik Hadron Higgs kreator ovogodišnjeg vizuelnog identiteta festivala. Vizuelni identitet inspirisan je distopijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Kroz  multimedijalnu izložbu “Oganj ili Svjetlost” ispričana je priča iz romana “Farenhajt 451”, a povezana je sa vremenom u kojem živimo. Postavka će ukazati na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da  se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rialiti programa.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani  biće otvoren i sajam knjiga.  Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Prve večeri u okviru programa POEZIJU ĆE SVI ČITATI pjesnikinja i akademska slikarka iz Banjaluke Borjana Mrđa I pjesnikinja  iz Zagreba Monika Herceg govoriće svoje stihove. Program  će biti nastavljen RAZGOVOROM SA MILJENKOM JERGOVIĆEM.  Sa Miljenkom je o njegovom novom romanu “Vjetrogonja Babukić” razgovarao književnik Darko Cvijetić.

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca.

Pored Miljenka Jergovića u programu “Razgovor sa piscem” ućestvovaće Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić.  Poeziju će čitati  i Dragana Grujinović, Vladana Perlić, Predrag Bjelošević i Aleksandra Marilović, Katarina Sarić, Mladen Blažević, Vitomirku Trebovac i Vladan Krečković.

U programu “Note i slova” posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar.

Kreirajući program festivala mislili smo i na najmlađe, pa će po četvrti put biti održan program “Bajkovnica” radionica pisanja za djecu. Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pri tom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci i sl. Kao proizvod „Bajkovnice“ svake godine dobijemo između 15 i 30 nevjerovatno kreativnih, savremenih bajki koje napišu djeca, učesnici „Bajkovnice“. Radionicu pisanja bajki vodiće književnica Jelena Kojović Tepić.  Jelena je autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”, a svoje iskustvo nesebično će podijeliti sa učesnicima “Bajkovnice”.

Ove godine pisac Miljenko Jergović i pjesnik Marko Tomaš u okviru programa „Lektira u podne“ posjetiće Muzičku školu „Vlado Milošević“ gdje će sa srednjoškolcima razgovarati o značaju čitanja.

Ove godine iskoristićemo i Art bioskop Banskog dvora gdje će biti prikazani filmovi koji su  nastali na osnovu književnih djela domaćih autora “Kino Lika” nastao prema romanu Damira Karakaša, “Ubistvo s predumišljajem” prema romanu Slobodana Selenića i “Klopka” prema romanu Nenada Teofilovića. Takođe biće prikazan i film “Farenhajt 451” nastao prema romanu Reja Bredberija.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” biti predstavljeni  autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike. Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević.

I ove godine u  kafiću “Yoko” biće organizovan program “Kafa sa piscem” gdje će posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem, Marijom Ratković i Monikom Herceg.

(E.M)

 

Oznake: Imperativ