Magazin 01.07.2016.

Počinje Kozara etno fusion festival

ČITANJE: 1 minuta

Ovogodišnji festival Kozara Etno, održava se od 01. do 04. jula. Prva dva dana dana festival će se održati u potkozarskom selu Piskavica, dok će se završni dan festivala sa festivalom svjetske etno muzike pod nazivom KOZARA ETNO FUISON održati na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Kozara etno Fusion počinje u 22.15 a nastupaju Sopot (BiH), Oratnica (Bugarska) i Teodulija (Srbija).

Kozarski etno festivala je prilika da se predstavi kozarska kultura sa tradicijom i običajima široj domaćoj i svjetskoj javnosti kroz program i informativno-propagandni materijal. U festival su ukomponovane tipične scene iz života i dnevnih poslova etno kozarskog čovjeka, a tema ovogodišnjeg festivala je običaj „odvođenje mlade iz kuće” potkozarskog kraja.

U skladu sa temom organizovan je performans  i izložba. Takmičenje u izvornom pjevanju (ojakača) i sviranju (tambura trožica) sa područja Kozare će biti praćeno, ocjenjivano i savjetovani od strane stručnog žirija. Stručni seminar na temu „Pjesme, igre i običaji Kozare, Lijevče polja i Banata” kao i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena” će dodatno promovisati kulturno nasljeđe Kozare.

(MojKontakt)