Vijesti 21.10.2015.

Počinju “Banjalučki horski susreti”

ČITANJE: 1 minuta
hor
Dvanaesti “Banjalučki horski susreti” biće održani od 22. do 24. oktobra u Banskom dvoru Kulturnom centru i Hramu “Hrista Spasitelja” u Banjaluci.

Susrete organizuje Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”, a započeće sutra uveče u 21 čas u Hramu Hrista Spasitelja koncertom duhovne muzike.

Prije svečanog otvaranja, u Banskom dvoru biće održani koncerti mladih, kao i koncert izvorne muzike.

Na ovogodišnjem festivalu nastupiće 11 horova i osam izvornih grupa iz Republike Srpske i Srbije sa više od 200 aktivnih učesnika. U okviru festivala, biće održano pet cjelovečernjih koncerata sa programima kolažnog i stilski  razdorodnog, prihvatljivog za publiku različitih afiniteta i ukusa.

“Banjalučki horski susreti” su tradicionalna međunarodna muzička manifestacija na kojoj je do sada nastupilo više od devedeset horova iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Makedonije i Rusije sa više od 4.000 aktivnih učesnika.

Koncertne nastupe do sada je pratilo više hiljada poklonika horskog stvaralaštva, a evidentan je interes za koncerte kako gostujućih, tako i domaćih horova. Na osnovu objektivnih pokazatelja, muzičkih kritika eminentnih dirigenata, kompozitora i mnogobrojne publike sa sigurnošću se može reći da „Banjalučki horski susreti“ dosežu veoma visoke umjetničke vrijednosti, i time potvrđuju opravdanost svog postojanja.

Cilj ove manifestacije je višestruk: popularizacija i unapređenje horskog pjevanja u našoj sredini, ostvarivanje saradnje i povezivanje sa gradovima i zemljama iz kojih dolaze horovi, upoznavanje različitih muzičkih i kulturnih atributa zemalja i ansambala učesnika, upoznavanje horova iz inostranstva sa djelima domaćih autora, te njihova popularizacija.

(Banjaluka.net)