Vijesti 08.09.2015.

Pod prvim slojem nasipa 20 km dionice Banjaluka-Prnjavor

ČITANJE: 1 minuta
banjaluka doboj

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je na dionici auto-puta Banjaluka-Doboj, od Banjaluke do Prnjavora, pod prvim slojem nasipa već dvadesetak od ukupno 35,3 kilometra.

Topić je naglasio da su u toku pripremni i zemljani radovi, koje izvođač radova, konzorcijum koji čine firme “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja, može obavljati na osnovu Idejnog projekta i izdate građevinske dozvole.

Pripremni radovi obuhvataju obilježavanje i čišćenje terena, geotehnička i geomehanička ispitivanja, uz rušenje objekata, uklanjanje šiblja i drveća u pojasu izvršene eksproprijacije i tome slično.

-Od zemljanih radova, najveći procenat radova čini uklanjanje humusa i radovi na širokom iskopu, sa obradom podtla i izrada prvog nosivog sloja nasipa- rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, ostali radovi obuhvataju iskop kanala za drenažu, uređenje manjih vodotoka, izmještanje instalacija na ukrštanjima sa trasom auto-puta, ograničenje saobraćaja, odnosno privremena regulacija saobraćajnih tokova, kao i nabavku i deponovanje materijala za izradu nasipa.

Topić podsjeća da će na dionici auto-puta od Banjaluke do Prnjavora biti izgrađeno 65 objekata i to 30 mostova, 20 nadvožnjaka, po šest vijadukta i podvožnjaka, kao i tri prolaza.

-Jedan od većih objekata na ovoj dionici je most `Vrbas`, koji će se nalaziti na trećem kilometru autoputa Banjaluka-Doboj. Na ovoj dionici planirana je i izgadnja vijadukta `Mahovljani`, na samom početku trase auto-puta-napomenuo je Topić.

Glavni izvođač na ovim radovima angažovao je 163 radnika, a tome treba dodati još 150 radnika iz nekoliko preduzeća, angažovanih kao podizvođači na pomenutom projektu.

(Agencije)