Biznis 21.12.2020.

PODACI APIF-a: Uprkos pandemiji, u Srpskoj 2020. osnovane 673 firme, ugašena 331

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj ove godine osnovane su 673 firme, dok je ključ u bravu stavio 331 vlasnik, što je gotovo dvostruko manje u odnosu na lani uprkos pandemiji, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Podaci APIF-a govore da je ove godine otvoreno najviše trgovina na veliko, zatim građevinskih preduzeća, kao i onih koja se bave drumskim prevozom i programiranjem, a među osnivačima su bila i 164 stranca.

– Najviše, odnosno 607 vlasnika firmu je registrovalo kao društvo sa ograničenom odgovornošću. U Srpskoj je ove godine osnovano i 35 ustanova, te po sedam zadruga i poslovnica stranog privrednog društva – podaci su APIF-a, prema kojima je lani u Srpskoj otvoreno 828 i zatvoreno 606 firmi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da je pandemija u ovoj oblasti izazvala manje problema nego što su očekivali.

– Broj novoosnovanih firmi u ovoj godini jedan je od pokazatelja da ljudi, bez obzira na epidemiološku situaciju, pokušavaju normalno da rade koliko god je to moguće. Nemamo ni značajan pad broja zaposlenih, što je opet pokazatelj da poslodavci uspijevaju sačuvati poslove – rekao je Trivić.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je da je, iako se trend zatvaranja firmi i preduzetničkih radnji u Srpskoj nastavlja, podatak o broju ugašenih preduzeća ove godine u odnosu na lani ohrabrujući. On je naglasio da, uprkos tome što su mnogi opstali, posljedice pandemije ipak ne treba da zanemarimo.

– Proteklih dana uradili smo analizu i u odnosu na prošlu godinu napravili smo oko 250.000 pari obuće manje. Finansijski efekti poslovanja će nam biti umanjeni više od 20 odsto – rekao je Pazurević, koji je vlasnik jedne firme za proizvodnju obuće.

Dodao je da u firmi zbog zdravstvenih problema svakog dana prosječno radi 118 ljudi, što je mnogo manje nego inače.

– Problem je što su mnoga preduzeća iz Srpske naslonjena na inostrane kompanije, pa od njih zavise. Zbog toga naše firme treba međusobno mnogo više da sarađuju, strategija razvoja Republike mora se bazirati na korišćenju ljudskih i domaćih prirodnih resursa i da se tu zaokružuju procesi. To je jedino rješenje da budemo vlasnici svoje sudbine, ovako samo zavisimo od drugih – rekao je Pazurević.

Ekonomista Zoran Pavlović razlog za manji broj ugašenih firmi ove godine u odnosu na lani vidi u tome što su mnogi poslodavci htjeli da iskoriste olakšice koje je Vlada RS davala zbog virusa korona.

– Ovo je turbulentno vrijeme i ljudi često odgađaju zatvaranje firmi u nadi da će se pojaviti neka prilika za posao koji su prethodno radili, a svaka pomoć im je dobrodošla – rekao je Pavlović.

(Glas Srpske)

Oznake: APIF, Saša Trivić