Biznis 20.05.2021.

PODACI MINISTARSTVA: Najviše vaučera iskorišteno u Banji Vrućici, Kulašima i Vilinoj Vlasi

ČITANJE: 3 minute

Građanima Republike Srpske od 15. juna prošle godine izdato je 37.328 turističkih vaučera, a najviše ih je iskorišteno u hotelima koji su u sklopu Zdravsteno turističkog centra (ZTC) „Banja Vrućica” u Tesliću, podaci su resornog ministarstva.

Vaučer od 100 maraka se do 30. juna može iskoristiti za plaćanje smještaja u hotelima uz uslov da se u njima prenoći minimalno dvije noći, ili tri ako su u pitanju dva korisnika, prenosi capital.ba.

Vaučeri iskoristivi u 97 objekata za smještaj i 28 turističkih agencija

U projektu trenutno učestvuje 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija u kojima i putem kojih građani mogu iskoristiti turističke vaučere.

Upravo su agencije, koje su ugovarale turističke aranžmane za korisnike, “povuke” najviše vaučera.

Na prvom mjestu je „Happy travel“ iz Bijeljine, zatim „Unis turs“ iz Banjaluke, turistička agencija „Vuković“ iz Prijedora, „Friend tavel“ iz Trebinja i „Dinamik turs“ iz Bijeljine.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima za smještaj, dominiraju hoteli u sklopu ZTC „Banja Vrućica“ i to „Kardial“, „Posavina“ i „Srbija“. Značajan broj vaučera je potrošen i u banjama „Kulaši“ i „Vilina Vlas”, te u hotelu „Bistrica“ na Jahorini.

Ministarstvo: Biće razmotren nastavak projekta

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske napominju kako je kod jednog broja ugostiteljskih objekata za smještaj korištenje turističkih vaučera realizovano isključivo posredstvom turističkih agencija, te se ti vaučeri evidentiraju kao vaučeri korišteni putem agencije.

“Na takvu praksu mahom su se odlučivali objekti iz Trebinja, sa Jahorine, ali i „Terme Ozren“, koji spadaju u posjećenije destinacije u sklopu projekta, ali se navedeni vaučeri evidentiraju prema mjestu prijave, odnosno prema turističkoj agenciji kojoj se refundiraju sredstva za iskorištene vaučere”, kazali su u Ministarstvu.

Dodaju da se razmatra mogućnost produženja projekta.

Ugostitelji: Vaučere pratila brojna ograničenja

U Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske (HORECA) sumnjaju da će nastavak projekta dati neke značajnije pozitivne efekte.

Prema ocjeni Miloša Stanišića, člana Upravnog odbora tog udruženja, vaučere su pratila brojna ograničenja i uslovljavanja zbog kojih projekat nije mogao da zaživi u punoj mjeri.

„U početku je bilo jako komplikovano aplicirati, a uslovi su bili poprilično teški. Kada se to riješilo Vlada je krenula da kasni sa isplatom. I to je sada riješeno, ali se granice polako otvaraju i pitanje je koliko će to sve imati smisla jer će ljudi sigurno krenuti ka destinacijama van BiH”, ocjenjuje Stanišić.

Prema njegovim riječima, kroz ovaj program je samo manjim dijelom sanirana šteta koju su ugostitelji pretrpjeli u pandemiji.

„Vaučeri nisu mogli nadomjestiti naše gubitke. Predlagali smo da se vaučeri mogu koristiti i za hranu i piće, a ne samo za smještaj, ali to nije uvaženo. Jednostavno, svaka pomoć privredi je uslovljena brojnim zahtjevima koje je teško ispuniti”, zaključio je on.

(SB)