Biznis 14.09.2015.

Podizanje kamatnih stopa u SAD: Dolar uskoro jači od evra?

ČITANJE: 2 minute
euro dolar

Na sastanku čelnika američke centralne banke koji će se održati ovog četvrtka odlučivaće se o visini referentnih kamatnih stopa.

Kamatne stope u SAD već su sedam godina na najnižim nivoima u istoriji pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo izuzetno jeftino, što bi sada moglo naglo da se promjeni, pišu analitičari Admiral marketa.

Među investitorima na finansijskim tržištima, ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalna privreda još nije spremna na rast kamatnih stopa.

Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope takođe niske, ili u padu, pa bi rast kamatnih stopa u SAD izazvao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka sveta u SAD, što bi moglo destabilizovati finansijske sisteme u zemljama u razvoju.

Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD završen program ubrizgavanja novca u finansijski sastav i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale da intervenišu kako bi sprečile paniku i naglo slabljenje sopstvene valute.

Druga posljedica početka podizanja kamatnih stopa u SAD će vjerovatno biti novi talas jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta. Iako se u prvoj polovini godine smatralo da će američka centralna banka upravo na ovom sastanku donijeti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina učesnika na finansijskim tržištima smatra da je vjerovatnost takve odluke na ovom sastanku približno 30 odsto i da će se vjerovatno pričekati sastanak koji će se održati u decembru.

Analitičari Admiral marketa takođe smatraju da je to najizgledniji scenario jer stopa infacije još nije počela naglo da raste, a pojavili su se i privredni problemi u Kini koji bi mogli da utiču i na ostatak svijeta, pa će američka centralna banka vjerovatno hteti još malo da pričeka kako bi videla razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim finansijskim tržištima, a u prvim minutima nakon objave vesti kurs američkog dolara u odnosu na evro mogao bi da se promeni do 1-2 odsto.

Ukoliko budu povećane kamatne stope, u idućih nekoliko mjeseci američki dolar mogao bi u odnosu na evro da ojača za 5-10 odsto, a u idućih godinu dana možda nakratko postane i jači od evra. Ukoliko se povećanje kamatnih stopa odloži, dolar će vjerovatno oslabiti dodatnih nekoliko posto sa sadašnjeg nivoa, a rast se očekuje tek pred idući sastanak američke centralne banke.

(B92)