Magazin 04.07.2016.

Podrška institucija snimanju RTRS-ovog serijala “Ko lepi san”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je realizaciju projekta snimanja dokumentarno-igranog serijala o istoriji Banjaluke “Ko lepi san”, ističući njegovu važnost ne samo za Banjaluku, nego i za Srpsku.

“Bez oklijevanja sam podržao realizaciju. Zahvaljujem Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) što se u vrijeme kada smo okupirani mnogim serijalima sa strane koji govore o istorijskim dimenzijama različitih epoha i mjesta, opredijelila da na ovaj način prikaže Banjaluku i čitavu Republiku Srpsku”, rekao je Dodik za RTRS.

Na poziv predsjednika Dodika, u Palati Republike održan je sastanak radi formiranja organizacionog odbora za realizaciju serijala RTRS-a “Ko lepi san”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je projekat dobra ideja, koju treba podržati, jer će ovaj serijal predstaviti Banjaluku u drugom svjetlu, u njenom stvarnom izdanju.

Generalni direktor RTRS–a Draško Milinović rekao je da mu je drago što su institucije Srpske brzo odreagovale, te našle načina da se sa snimanjem krene već do kraja godine.

Ovaj serijal biće snimljen u produkciji RTRS-a, prema istoimenoj knjizi Nadežde Lazarević Kovačević, a prikazaće ambijentalni i građanski identitet Banjaluke u periodu od 1929. do 1941. godine.

U podršku projektu uključena je i poslovna zajednica. Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić poručio je da ova institucija stoji na raspolaganju da u okviru svojih mogućnosti pomogne da ovaj projekat ugleda svjetlost dana.

Autor knjige “Ko lepi san” Nadežda Lazarević Kovačević smatra da se “uz pomoć ovako velikog broja eminentnih ljudi gotovo nemoguće da projekat ne uspije”.

Sastanku u Palati Republike su prisustvovali brojni predstavnici republičkih i gradskih institucija.

Dokumentarno–igrani serijal “Ko lepi san” priča je o vremenu kada je Banjaluka doživjela procvat i velikom brzinom od varošice prerasla u lijep srednjoevropski grad.

(SRNA)