PODSTICAJI ZA POLJOPRIVREDNIKE Novim mašinama do 200 novih radnih mjesta

Četrdeset privrednika sa područja Banje Luke danas je dobilo gradske podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 640.000 KM. Prema podacima privrednika, zahvaljujući ovoj podršci, trebalo bi biti otvoreno 200 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Igor Radojičić, precizirao je da se na javni poziv za dodjelu ovih sredstava prijavilo 140 privrednika, ističući da je ovo jedna od linija subvencija koja tradicionalo privlači najveći interes u poslovnoj zajednici.

-Ovom podrškom, želimo da podstaknemo rast privrede i pomognemo zapošljavanje u privredi – naglasio je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, ukazao je da su svi trendovi u privredi u posljednje dvije godine pozitivni, što govori da je gradska administracija utvrdila dobar model za podršku u stvaranju boljeg privrednog ambijenta.

-Sa ovih 640.000 KM podrške, u ovih 40 preduzeća biće nabavljene mašine i oprema u ukupnoj vrijednosti od 3,5 miliona KM – ističe Komljenović.

Zahvaljući ovoj subvenciji, mali biznis za proizvodnju ortopedske obuće „Irina“ biće u prilici da zaposli novog radnika. Direktor ovog preduzeća Dejan Malbašić kaže da su gradske subvencije za nabavku nove opreme dobro došle svim privrednicima, pa tako i njemu. Subvenciju će, kaže, iskoristiti za nabavku nove mašine za šivanje obuće.

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.