Vijesti 25.07.2016.

Podzemni prolaz ispod kružnog toka treba reviziju

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, preduzeće “Putevi RS” i Agencija za bezbjednost saobraćaja treba da reaguju i izvrše analizu podzemnog prolaza ispod kružnog toka na zapadnom tranzitu, jer ga pojedini građani ne mogu koristiti, kao što su osobe s invaliditetom i majke s bebama u kolicima.

Rekao je ovo Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, navodeći da je podvožnjak na tranzitu prema Petrićevcu bio jedina solucija, ali da su se u toku realizacije pojavili problemi i nedostaci.

“U takvim situacima mora postojati lift ili rampa, a ovo što sada imamo govori nam da je uloženo mnogo novca, ali pojedine grupe građana, poput biciklista, lica s invaliditetom i majki s kolicima za bebu, ne mogu nesmetano proći. Agencija za bezbjednost saobraćaja, recimo, ima poseban odjel za revizuju putne mreže i oni mogu da izvrše reviziju i ponude neka rješenja”, rekao je Jaćimović.

Ovaj kružni tok, na čije nedostatke su građani i mediji već ranije ukazivali, velika je arhitektonska barijera za mnoge kojima podzemni prolaz nije prilagođen, a do najbližeg pješačkog prelaza pješače skoro 500 metara.

Mještanka Petrićevca Jelena Vidović kaže da joj je podzemni prolaz ispod kružnog toka nedavno donio pravu moru jer je dvogodišnje dijete i kolica morala sama nositi niz stepenice i penjati se uz njih.

“Jednostavno nije postojao način niti da pređem ulicu na bilo koju stranu niti da skrenem desno prema ‘Tropiku’, osim da ponesem kolica stepenicama, a to je naporno s malim djetetom u rukama”, kazala je ona.

Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, kazao je kako su problemi uočeni odmah po završetku radova, te da da su se oni žalili na to.

“Onog momenta kad je gradnja završena mi smo uočili da nema rampe, tad je odgovor iz ‘Puteva RS’ bio da rampa nije projektovana. Biciklisti idu kružnim tokom, što je veoma opasno, a bojim se da će to i potrajati. Pored toga, kada su kiše tu se sliva voda”, kazao je Gagula.

U “Putevima RS”, preduzeću koje je izgradilo kružni tok, kažu kako su oni bili samo izvođači radova i da su radili prema projektu.

“JP ‘Putevi RS’ dužni su da održavaju samo prostor od ivice do ivice kolovoza”, istakli su ovom preduzeću. Iz Gradske uprave kažu da budžetom za ovu godinu nisu planirana sredstva za rekonstrukciju kružnog toka.

Kružni tokovi kod “Lesnine” i na Rebrovcu “Putevi Republike Srpske” rade na izradi projektne dokumentacije za izgradnju kružnih tokova kod “Lesnine” i u naselju Rebrovac

“U narednom periodu slijedi revidovanje tehničke i planske dokumentacije, a potom procedura obezbjeđivanja neophodnih saglasnosti, te obezbjeđivanje neophodnih finansijskih sredstava”, kazali su u preduzeću “Putevi RS”.

(nezavisne.com)