Magazin 29.10.2016.

Poeziju Crnjanskog oživjeli notama

ČITANJE: 2 minute

Kada se spoje talenat i ljubav prema muzici, nastaje nastup koji je pravi praznik za uši, a upravo to se desilo na koncertu savremene muzike u Muzeju Republike Srpske.

Kompozicije mladih domaćih, ali i stranih autora koje su izvodili banjalučki umjetnici ispunile su u četvrtak uveče notama prostor stalne postavke nacionalnog muzeja.

Publika je imala priliku da sluša melodije mladih stvaralaca čije vrijeme tek dolazi. Sudeći po prvim reakcijama, riječ je o umjetnicima o kojima će se u budućnosti mnogo govoriti.

Mladi kompozitor David Mastikosa, čije su kompozicije bile na koncertnom repertoaru, podsjeća da su već imali sličan nastup u Muzeju RS.

– Prvenstvena zamisao je da predstavimo djela domaćih umjetnika i da mladi ljudi naprave veče savremene muzike. Posebno mi je drago što je dio koncertnog programa moja kompozicija “U crnoj kutiji” koju sam radio u Belgiji sa prijateljem Adamom Klarkom – kaže Mastikosa.

Kao posebno važno izdvojio je i svoje djelo “Neobična stvar” na stihove Miloša Crnjanskog koje je na koncertu izvela sopran Miljana Radinović.

Najveći problem u vezi sa organizacijom koncerata, kako kaže Mastikosa, je nedostatak novca koji im je potreban za reklame.

– Nemamo novac ni za jedan bilbord kojim bismo najavili naše nastupe. Sve se uglavnom svodi na promociju na “Fejsbuku”, ali imamo svoju stalnu publiku – naveo je kompozitor.

U istinitost tvrdnje koja se odnosila na stalnu publiku uvjerili smo se na koncertu u Muzeju RS gdje je nekoliko posjetilaca cijeli nastup ispratilo stojeći jer su sve stolice bile zauzete.

– Jedna od čari ovog koncerta su savremene kompozicije koje pokazuju koliko su umjetnici 21. vijeka daleko otišli sa eksperimentisanjem. Dok se jedni okreću novijim pravcima, drugi inspiraciju pronalaze u tradiciji ili u prirodi. Sve ih objedinjuje savremeni duh – kaže flautistkinja Marija Pilipović koja je nastupila na koncertu.

Avantura

Repertoar koncerta, osim kompozicija Davida Mastikose, činila su i djela Dragane Tabak, Sare Glojnarić, Anžea Rozmana, Emila Tabakova, Jörga Njidmanna i Arvoa Parta. Svaka od melodija je mali svijet za sebe, a sve zajedno napravile su svojevrsnu muzičku avanturu koju vrijedi doživjeti. Moglo bi se reći, pravo muzičko putovanje na kome su publiku pratili zvuci klavira, kontrabasa, klarineta i flaute.

(Glas Srpske)