Magazin 29.07.2020.

Pogledajte kako danas izgledaju kuće iz kultnih srpskih filmova i serija (FOTO)

ČITANJE: 3 minute

Kultni filmovi i serije ranije su uglavnom snimani na lokacijama na području Beograda i okoline. Nažalost, danas su to uglavnom oronuli objekti, neki ne postoje više, a ima i onih koji i posle nekoliko decenija izgledaju isto kao na ekranu ili platnu.

Ekipa Kurira obišla je lokacije na kojima su snimani najpoznatiji televizijski projekti.


Scene “Balkanskog špijuna” u kojima se Danilo Bata Stojković svojim “moskvičem” spušta niz ulicu, u kojoj živi sa sumnjivim podstanarom, snimane su u Serdara Jole na Savskom vencu.

Na tom mjestu sada je velelepna vila, čiji  vlasnik je objasnio da je davno kupio taj plac i da je jedino bandera, koja se nalazi tik uz ogradu, ostala ista kao u legendarnom filmu.

Kuća Bilija Pitona iz filma “Maratonci trče počasni krug” zapravo je državni objekat koji se nalazi na Košutnjaku. Danas je napuštena, leglo beskućnika i narkomana.

Njegovi suparnici u čuvenom filmu, porodica Topalović, živjeli su u lijepoj bijeloj vili koja i danas postoji na Kosančićevom vencu, ali više nije bijele boje jer je skoro sva fasada spala, a i dvorište izgleda prilično neuredno.

U Dositejevoj ulici broj 36 i sada se nalazi kuća Flojda, glavnog junaka filma “Nacionalna klasa”.

Prilično je oronula i propala, a da nema lokalnih dorćolskih hroničara, koji znaju svaki pedalj tog naselja, teško da bi je pronašli.

U njoj živi jedna stara beogradska porodica, ali da su nevoljni da pričaju o značaju svog doma u kinematografske svrhe.

Dimitrije Pantić, vječiti mlađi referent, prolazi kroz mnoge muke, a jedna od najvećih mu je zaštićena podstanarka sa kojom žive u kući.

U pitanju je dvospratna zgrada koja se nalazi u Ulici vojvode Dobrnjca 38 na Dorćolu, ali je za potrebe filma sniman samo eksterijer prizemlja i terasa, na kojoj je pokojna Rahela Ferari imala legendarnu scenu sa poštarom.

Serijal filmova “Žikina dinastija” sniman je na različitim lokacijama, pa smo tako mogli da vidimo nekoliko kuća koje su pripadale njegovom filmskom prijatelju Milanu i njegovoj supruzi Jeleni.

Jedna od najpoznatijih nalazi se na Dedinju, i u njoj su snimani i drugi televizijski projekti, poput serije “Gore-dole”.

Porodica Popadić bila je najpopularnija krajem osamdesetih u Jugoslaviji, ali i svaki put kada bi se reprizirala serija “Bolji život”.

Za potrebe tog projekta korišćena je zgrada u Kopitarevoj ulici u centru Beograda, dok su scene enterijera snimane u studiju. Isti objekat iskorišćen je i za radnju serija “Porodično blago”, “Lisice”, “Ulica lipa” i filma “Nešto između”.

Kuća Aranđela i Ristane Golubović iz “Srećnih ljudi”, koju dijele sa nesnosnim komšijom Ostojom, bila je smještena na Vračaru, u Miklošićevoj ulici 35.

Prije nekoliko godina je srušena i sada se tu nalazi velelepna stambena zgrada.

Komšije su ispričale da su prolaznici ranije često zastajali i zagledali dobro poznatu kuću, koju sada mogu da vide samo na televiziji kada se repriziraju “Srećni ljudi”, piše Kurir.

(A.M/banjaluka.net)