Magazin 31.12.2022.

Pogledajte kako Hrvati iz Štutgarta plaču za kunom

ČITANJE: 1 minuta

Jedna od većih stranica Hrvata u dijaspori, Hrvati Stuttgart, na svojoj Facebook stranici plače za kunom koju će za nešto više od 24 sata u Hrvatskoj zamijeniti evro.

Hrvati Stuttgart imaju i web stranicu i društvene mreže, a navode kako na tim kanalima “redovno objavljuju o informacije od značaja za Hrvate u Štutgartu i Baden Virtembergu. Facebook stranica je sponzorisana i ima gotovo 72.000 pratilaca.

Ali na istoj toj Facebook stranici, koja inače obiluje reklamama, u posljednje vrijeme pojavila se goruća tema – uvođenje evra u Hrvatskoj. Zamjena kune evrom preokupirala je pažnju onih koji vode stranicu, i to tako što jecaju za odlazećom kunom. Sudeći po reakcijama na objave, za kunom masovno tuguju i posjetioci stranice, prenosi Index.

“S prvim danom nove godine gubimo i svoj identitet uvođenjem nepotrebne valute kao službene”, napisali su Hrvati Stuttgart prije dva dana uz sliku poslaganih novčanica od 10 do 200 kuna. Objava je dobila više od 1200 lajkova i tužnih reakcija.

Sinoć su se tugujućom objavom ponovno dotakli teme zamjene kune evrom. “Rest in Peace Kuna”, pišu Hrvati Stuttgart uz tužni emotikon i mem u kojem smrt (valjda) dolazi po kunu.

Nisu objasnili šta ih tačno toliko muči s uvođenjem evra umjesto kune. Ostaje misterija i zašto su Hrvati koji su toliko sentimentalno vezani uz kunu otišli da žive i rade u zemlju u kojoj je evro valuta već više od 20 godina.