Vijesti 24.08.2015.

“Pogrešno zatvarati granice pred izbjeglicama”

ČITANJE: 2 minute
makedonija-migranti

Šef predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je da je zatvaranje granica pred izbjeglicama pogrešno, da ih to neće spriječiti da dođu do bezbjednosti i da mora da postoji uredan mehanizam da izbjeglice mogu legalno da prelaze granicu.

Šoder je rekao da UNHCR podržava Vladu Srbije i radi zajedno sa njom da ne dođe do humanitarne katastrofe.

Na pitanje kako komentariše upotrebu sile i odluku da se na granicama postavi žica, Šoder je za B92 istakao da su te mjere veoma pogrešne.

Šoder je rekao i da će UNHCR pružiti svu pomoć Srbiji, ali da ima i drugih koji počinju da pomažu – EU, Ruska federacija i SAD.

– Smatram da će Srbija dobiti pomoć koja joj je potrebna i koju traži – rekao je Šoder ponavaljajući da je saradnja sa srpskim vlastima veoma dobra.

– To smo otvoreno rekli i nastavljamo da pričamo o tome. Vidimo efekte zatvaranja granice između Grčke i Makedonije i naglog otvaranja, jer smo u posljednjih 24 sata imali veliki broj izbjeglica koji dolaze – rekao je Šoder, dodajući da će taj broj pasti.

Navodeći da zemlje imaju pravo da regulišu svoje granice i ulazak ljudi na njihovu teritoriju, on je istakao da, kada se radi o izbjeglicama, one ne bi smjele da budu spriječene da uđu na teritoriju neke države.

– Ne treba da postoje nikakve ograde da ih spriječe da dođu do bezbjednosti i zaštite. Izbjeglice će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da dođu do bezbjednosti i ako granca bude zatvorena, ići će ka drugoj – objasnio je šef predstavništva UNHCR u Srbiji.

Šoder je upozorio i da dokle god ih ne budemo legalno puštali da uđu u zemlju, dajemo prostor krijumčarima i drugim zločincima da ih eksploatišu.

– Kada imamo jaku vladu koja organzuje sve, kao ovde u Srbiji, onda ima manje prostora za krijumčare i kriminalce i to je bitno za izbjeglice. Ne treba da otežavamo njihove patnje i ne smijemo to da činimo, jer bi to bilo kršenje međunarodnih i nacionalnih zakona – rekao je Šoder.

On je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da sukobi u njihovim zemljama porijekla prestanu kako bi mogli da se vrate kući.

Prema njegovim riječima, dok to ne bude moguće potrebna im je bezbjednost, podrška i dostojanstven život na nekom drugom mjestu.

(Agencije)