“Pogrešno zatvarati granice pred izbjeglicama”

makedonija-migranti

Šef predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je da je zatvaranje granica pred izbjeglicama pogrešno, da ih to neće spriječiti da dođu do bezbjednosti i da mora da postoji uredan mehanizam da izbjeglice mogu legalno da prelaze granicu.

Šoder je rekao da UNHCR podržava Vladu Srbije i radi zajedno sa njom da ne dođe do humanitarne katastrofe.

Na pitanje kako komentariše upotrebu sile i odluku da se na granicama postavi žica, Šoder je za B92 istakao da su te mjere veoma pogrešne.

Šoder je rekao i da će UNHCR pružiti svu pomoć Srbiji, ali da ima i drugih koji počinju da pomažu – EU, Ruska federacija i SAD.

– Smatram da će Srbija dobiti pomoć koja joj je potrebna i koju traži – rekao je Šoder ponavaljajući da je saradnja sa srpskim vlastima veoma dobra.

– To smo otvoreno rekli i nastavljamo da pričamo o tome. Vidimo efekte zatvaranja granice između Grčke i Makedonije i naglog otvaranja, jer smo u posljednjih 24 sata imali veliki broj izbjeglica koji dolaze – rekao je Šoder, dodajući da će taj broj pasti.

Navodeći da zemlje imaju pravo da regulišu svoje granice i ulazak ljudi na njihovu teritoriju, on je istakao da, kada se radi o izbjeglicama, one ne bi smjele da budu spriječene da uđu na teritoriju neke države.

– Ne treba da postoje nikakve ograde da ih spriječe da dođu do bezbjednosti i zaštite. Izbjeglice će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da dođu do bezbjednosti i ako granca bude zatvorena, ići će ka drugoj – objasnio je šef predstavništva UNHCR u Srbiji.

Šoder je upozorio i da dokle god ih ne budemo legalno puštali da uđu u zemlju, dajemo prostor krijumčarima i drugim zločincima da ih eksploatišu.

– Kada imamo jaku vladu koja organzuje sve, kao ovde u Srbiji, onda ima manje prostora za krijumčare i kriminalce i to je bitno za izbjeglice. Ne treba da otežavamo njihove patnje i ne smijemo to da činimo, jer bi to bilo kršenje međunarodnih i nacionalnih zakona – rekao je Šoder.

On je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da sukobi u njihovim zemljama porijekla prestanu kako bi mogli da se vrate kući.

Prema njegovim riječima, dok to ne bude moguće potrebna im je bezbjednost, podrška i dostojanstven život na nekom drugom mjestu.

(Agencije)

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države

Ćulum predložen za novog direktora SIPA-e

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanića, saznaje Klix.ba. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo Fahrudin Radončić. “U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio sam