Vijesti 21.02.2019.

POJAČANE KONTROLE Smanjen krivolov na Vrbasu i Vrbanji

ČITANJE: 1 minuta

Zajedničke kontrole gradskih inspektora i ribočuvara Sportsko-ribolovnog društva „Banja Luka“  drastično su smanjile krivolov na Vrbasu i Vrbanji, potvrđeno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

– Ovih dana pojačali smo kontrole ribolova i korišćenja ribarskog područja na Vrbasu i Vrbanji i već sada možemo reći da smo uspjeli sa kolegama iz SRD „Banja Luka“ da drastično smanjimo krivolov, ali i korištenje raznih nedozvljenih sredstava u ribolovu – ističe načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

On podsjeća da je ranijih godina bilo dosta problema kada je riječ o zaštiti ribljeg fonda, ali da su stalne kontrole i oštre kazne smanjili broj nepravilnosti.

I u SRD „Banja Luka“ ističu da je znatno manji broj neregularnosti na terenu (krivolova, ribolova nedozvoljenim sredstvima i alatima na nedozvoljen način).

– Veoma smo zadovoljni radom gradske inspekcije koji zajedno sa nama kontrolišu naše rijeke, što očigledno daje rezultate na zaštiti ribljeg fonda – ističe koordinator ribočuvarske službe Marinko Popović.

Prema najavama iz inspekcije, pojačane zajedničke kontrole posebno će biti intenzivirane od sredine idućeg mjeseca, budući da u tom periodu počinje mrijest škobalja i mladice.

Kazna za ribolov bez dozvole je od 300 do 900 KM, dok se korištenje nedozvoljene opreme i „mamaca“ kažnjava drastičnijim sankcijama – od 2.000 do 6.000 KM. U slučaju lova podvodnom puškom, eksplozivom, strujom, hemijskim i drugim sredstvima zaprijećene su kazne u rasponu od 3.000 do 9.000 KM.