Vijesti 26.09.2015.

Poli: Sa izbjeglicama u Evropu ušli i džihadisti!

ČITANJE: 2 minute
dzihadisti

U Evropu su sa talasom izbjeglica ušli i borci Islamske države (IS), upozorio je danas bivši šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Gert Poli, koji je naveo da će se najkasnije za pet mjeseci to vidjeti na osnovu njihovog djelovanja.

Poli je u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung” rekao da je ono što se sada događa “bezbjednosno-politički let na slijepo”.

– Tu situaciju iz bezbjednosno-političkog ugla gledano nemoguće je više staviti pod kontrolu – ističe austrijski ekspert koji je do 2008. vodio austrijsku obavještajnu službu.

Poli opasnost vidi u nekontrolisanoj migraciji desetine hiljade ljudi.

– Jasno je da je među njima i boraca IS. Oni znaju da koriste aktuelnu situaciju u Evropi, a nije im ni potrebno oružje”, upozorava Poli.

Bezbjednosne vlasti u evropskim zemljama nemaju nikakvu šansu da sada među i dalje dolazećim masama neregistrovanih izbjeglica pronađu teroriste.

– Njemačka obavještajna služba je zbog toga veoma zabrinuta, jer pridošli borci IS neće čekati dok ih čuvari reda nađu, već će prije toga djelovati. To ćemo vidjeti najkasnije za pet mjeseci – kazao je Poli.

On je istovremeno upozorio i na dalju opasnost rekavši da Evropljani uvoze kako žrtve, tako i zločince, te se mora računati sa opasnim situacijama u smještajima za azilante.

Direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Peter Gridling potvrdio je da su osobe, poznate kao islamisti, pokušale da izbjeglicama u Austriji nude pomoć.

I on je ukazao da bi talas izbjeglica mogao biti zloupotrebljen, ali je dodao da njegova ustanova reaguje na takve informacije.

Za razliku od Polija, on ne vjeruje da bi teroristi mogli koristiti talas izbjeglica za dolazak u Evropu.

Gridling s tim u vezi ukazuje na uslove transporta opasne po život, kao i činjenicu da bi potencijalni teroristi morali sve vrijeme da se kreću među ljudima koji od njih bježe.

(Agencije)