Vijesti 10.09.2015.

Policajac heroj: Redžep Arifi u žiži medija

ČITANJE: 2 minute

policajacPolicajac čija je fotografija sa sirijskim dječakom u “očinskom” zagrljaju izazvala talas emocija na društvenim mrežama zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mjesec dana je angažovan u Miratovcu, gde se dočekuju izbeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

Dirljivu fotografiju Arifija je najprije sinoć na Tviteru objavila novinarka Bi-Bi-Sija Menvin Rana, uz prateći tekst:

“Sirijci su puni hvale o srpskoj policiji. Kažu da su srpski policajci dobri i da su prvi koji se prema njima ne ponašaju kao da su životinje”.

Arifi je policajac Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine.

Njegov rođak Valjon Arifi rekao je Tanjugu da Redžep uopšte nije bio svjestan da njegove slike gleda cijo svijet na društvenim mrežama sve dok nije otišao u svoju stanicu, gde ga je o tome obavjestio jedan od kolega.

Njegova fotografija se inače munjevito raširila na Fejsbuku i Tviteru, a nekoliko sati kasnije je Rana, novinarka Radija 4 Bi-Bi-Sija, na istoj društvenoj mreži postavila još nekoliko fotografija Arifija.

– Za sve one koje je oduševila slika srpskog policajca kako se igra sa bebom iz Sirije, evo dodatnih fotografija –  napisala je ona pored slika.

Redžep je izgubio oca u saobraćajnoj nesreći, kada je imao samo šest mjeseci. Nije oženjen, nema djece i ima 34 godine.

Valjon Arifi kaže da je Redžepa sreo nakon što je saznao da je popularan, ali da on nije želio da govori o tome.

– Samo je kratko rekao da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čovjeka – kaže Valjon, koji takođe svakodnevno provodi vrijeme sa izbjeglicama u Miratovcu.

U tom djelu gde su nastale slike u selu Miratovac autobusi UNHCR-a svakodnevno preuzimaju veliki broj izbjeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama tu kako bi se održao javni red i mir, ali i da ih zaštiti.

Nalog novinarke BI-BI-SI-ja na Tviteru je pun priča o teškom putovanju izbjeglica, od navoda izbeglica da ih tuče policija u Grčkoj do opisa cjelonoćnih vožnji autobusom i slika improvizovanog kampa u centru Beograda.

Posle mnogobrojnih nedavnih medijskih izveštaja o brutalnosti policije i okrutnog ophođenja prema izbjeglicama u nekim evropskim zemljama, korisnici interneta u Srbiji i drugde iznose pohvalne komentare o fotografijama na kojima srpski policajac nježno drži u naručju malog sirijskog dečaka koji se smiješi.

Te je fotografije retvitovalo više od 700 korisnika Tvitera, a više od 900 ih je označilo kao omiljene.

(NN)