Politika 03.04.2016.

Političari za šahovskom tablom: Ko je kralj, a ko pijun?

ČITANJE: 2 minute
politicari-sah
DNS je pobijedio SNSD, a SDS je bio bolji od NDP-a. Ne u političkoj trci, već u drugoj strateškoj disciplini – šahu. Sa suprotnih strana table, umjesto političkih, sijevale su šahovske replike.

Poraz od partnera iz Saveza za promjene Zdravku Krsmanoviću lakše je pao, jer se među protivnicima krio i potpredsjednik Šahovskog saveza Srpske.

“Dobio sam ja partiju i dobila je ekipa, SDS je dobro startovala, vidjećemo šta će dalje biti”, rekao je Vaso Bojanić, potpredsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske (SDS).

“SDS ima potpredsjednika, ali i on je opozicija. [Tu ste jedinstveni?] Da, tu smo jedinstveni”, kazao je Zdravko Krsmanović iz NDP-a.

Krsmanović priznaje da je želio da odigra meč sa SNSD-ovim Igorom Radojičićem, ali se on nije pojavio. Da li baš iz tog razloga ili ne, ali ekipa SNSD-a je izgubila i to od koalicionog DNS-a. Boje te stranke odbranila je jedina šahistkinja na turniru i time dokazala su političarke ponekad bolji lovci od političara.

“Ja znam da je naša partija sada bila bolja. [Kako protiv koalicionih partnera, kako ćete na jesen?] Meni je bitno učestvovati, ovo je sport, nije bitno ko će pobijediti”, naglasila je Nedeljka Pralica iz DNS-a.

Ta strategija, priznaju šahisti, neće važiti na oktobarskim izborima. Do tada su moguće još brojne međustranačke rokade, ali parlamentarci obećavaju fer-plej. Da bi tako i bilo, arbitar im je preporučio da se drže stare šahovske parole.

“Da upotrijebim parolu koja na latinskom jeziku glasi: ‘Gens una sumus’, što znači – jedan smo rod, pa bih ih zamolio da se sjete toga i nakon ovog turnira, naročito u Skupštini”, poručio je Momčilo Soprenić, savezni šahovski sudija iz Banjaluke.

Do lokalnih izbora, političari imaju dovoljno vremena da osmisle kvalitetnu strategiju – da pripreme lovce na glasove i razotkriju trojanske konje u svojim redovima. Imaće priliku i da odmjere snage sa protivnicima koji danas nisu bili s druge strane šahovske ploče. Tada će biti jasno ko je kralj, a ko pijun.

(ATV)