Biznis 05.08.2022.

POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI: Cijene telećeg buta u mesnicama 31 KM, uskoro i skuplje

ČITANJE: 1 minuta

Nakon informacije da je cijena telećeg buta u pojedinim mesnicama u Republici Srpskoj 31 marku, razgovarali smo sa poljoprivrednim proizvođačima iz Gradiške.

Ranko Sarajlić iz Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS za Banjaluka.net kaže kako se na ovo upozoravalo dugo vremena, ali nijedna zaštitna mjera vlasti na državnom nivou nije uvedena.

“Cijena teletine se neće na tome zadržati, već će ići do 40 maraka po kilogramu. Ali imaćete jednu novu situaciju, možda će građani i imati novac, ali neće biti mesa koje će moći kupiti. Zašto? Zato što zbog skoka rasta cijena hrane na svjetskom tržištu  nećemo imati odakle uvesti meso. Kada je bio prekomjeran uvoz naši građani su kupovali jeftino meso lošeg kvaliteta iz uvoza, a izbjegavali domaće, koje je kvalitetnije. Tako je ugušena naša proizvodnja”, ističe Sarajlić.

Sarajlić smatra  kako će rasti i cijene svih ostalih vrsta mesa, ne samo teletine.

“Mi imamo  proizvodnju koja može da podmiri 25 do 30 odsto našeg tržišta, a to nije ništa. Da bi sad počeli da dižemo proizvodnju trebalo bi nam minimum dvije godine da opskrbimo svoje tržište. Druga stvar je što mi imamo situaciju da u poljoprivredi neće niko da radi. Dajte nekome platu 2.000 KM da radi na farmi, on će prije otići za hiljadu da radi neki drugi posao”, tvrdi Sarajlić.

(Z.V)