Poljoprivrednicima koji ne uplaćuju doprinose manji podsticaji

poljoprivrednici-pio-ATV

Ideja vlasti da i poljoprivrednici idu u penziju ima sve manju podršku. Za prošlu godinu manje od 10 odsto farmera redovno je plaćalo doprinose za penziono osiguranje što je za nekoliko procenata manje nego 2014. – a dužni su da plate 74 marke mjesečno ili 888 maraka godišnje.

Pošto je to zakonska obaveza, Vlada će neplatišama za isti iznos umanjiti podsticaje, za koje ionako nema novca.

“Mi i dalje mislimo, u Ministarstvu finansija, da svako plati svoj dio obaveza a da se eventualno kompenzacijom doprinosa podsticaja i plaćanja doprinosa bude samo kao izuzetna mjera”, izjavio je  Zoran Tegeltija, ministar finansija u vladi RS.

To u prevodu znači da farmeri mjesečno moraju da izdvoje po dva odsto od ličnih primanja za zdravstveno i penziono osiguranje. Gazde nekomercijalnih imanja moraju da izdvoje nešto manje – jedan odsto, ali samo za zdravstveno, za sebe i za svakog zaposlenog na imanju. To je, u odnosu na ostale radnike itekako povoljno rješenje, tvrdi direktor Fonda PIO.

“Plaćali bi doprinose 74 marke 4-5 godina a imali bi minimalnu penziju od 170 KM.  Ipak to ne rade. Mislim da poljoprivrednici moraju da shvate da su u velikom dobitku u odnosu na sve ostale”, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Problem je i obnova registracije gazdinstava, koja isto kaska. Od oko pet hiljada komercijalnih gazdinstava do danas ih se prijavila samo petina. Poljoprivrednici kažu da imaju i previše razloga zašto kasne. Pogotovo kad su u pitanju doprinosi koje moraju da plate do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

I šta će sad taj seljak koji treba plaćati nekih 150, 200 maraka mjesečno? Iz čega plaćati? I kaže nije lanjske godine plaćeno. Kako će biti plaćeno kad je sve izgorjelo. Nemam čime hraniti stoku. A imao 250 dunuma posijanih tačno i sve izgorjelo”, kaže Vitomir Glišić, poljoprivrednik Velikog Blaškog kod Laktaša.

Situacija će sigurno biti i gora, poručuju poljoprivrednici. Naročito ako Vlada nastavi sa praksom da stare dugove za premije prenosi u novu budžetsku godinu. Podsjećaju ministra finansija da još čekaju na isplatu skoro dvadeset miliona maraka iz prošle godine.

(ATV)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.