Biznis 20.04.2016.

Poljoprivrednicima koji ne uplaćuju doprinose manji podsticaji

ČITANJE: 2 minute
poljoprivrednici-pio-ATV
Ideja vlasti da i poljoprivrednici idu u penziju ima sve manju podršku. Za prošlu godinu manje od 10 odsto farmera redovno je plaćalo doprinose za penziono osiguranje što je za nekoliko procenata manje nego 2014. – a dužni su da plate 74 marke mjesečno ili 888 maraka godišnje.

Pošto je to zakonska obaveza, Vlada će neplatišama za isti iznos umanjiti podsticaje, za koje ionako nema novca.

“Mi i dalje mislimo, u Ministarstvu finansija, da svako plati svoj dio obaveza a da se eventualno kompenzacijom doprinosa podsticaja i plaćanja doprinosa bude samo kao izuzetna mjera”, izjavio je  Zoran Tegeltija, ministar finansija u vladi RS.

To u prevodu znači da farmeri mjesečno moraju da izdvoje po dva odsto od ličnih primanja za zdravstveno i penziono osiguranje. Gazde nekomercijalnih imanja moraju da izdvoje nešto manje – jedan odsto, ali samo za zdravstveno, za sebe i za svakog zaposlenog na imanju. To je, u odnosu na ostale radnike itekako povoljno rješenje, tvrdi direktor Fonda PIO.

“Plaćali bi doprinose 74 marke 4-5 godina a imali bi minimalnu penziju od 170 KM.  Ipak to ne rade. Mislim da poljoprivrednici moraju da shvate da su u velikom dobitku u odnosu na sve ostale”, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Problem je i obnova registracije gazdinstava, koja isto kaska. Od oko pet hiljada komercijalnih gazdinstava do danas ih se prijavila samo petina. Poljoprivrednici kažu da imaju i previše razloga zašto kasne. Pogotovo kad su u pitanju doprinosi koje moraju da plate do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

I šta će sad taj seljak koji treba plaćati nekih 150, 200 maraka mjesečno? Iz čega plaćati? I kaže nije lanjske godine plaćeno. Kako će biti plaćeno kad je sve izgorjelo. Nemam čime hraniti stoku. A imao 250 dunuma posijanih tačno i sve izgorjelo”, kaže Vitomir Glišić, poljoprivrednik Velikog Blaškog kod Laktaša.

Situacija će sigurno biti i gora, poručuju poljoprivrednici. Naročito ako Vlada nastavi sa praksom da stare dugove za premije prenosi u novu budžetsku godinu. Podsjećaju ministra finansija da još čekaju na isplatu skoro dvadeset miliona maraka iz prošle godine.

(ATV)

Oznake: Zoran Tegeltija