Biznis 01.09.2015.

Ponovo pale cijene dionica

ČITANJE: 1 minuta

wall street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, pa su u cijelom avgustu zabilježile najveći mjesečni gubitak od 2012. godine, jer se ulagači plaše da će Fed već u septembru povećati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je jučer 114 bodova ili 0,69 posto, na 16.528 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 1,07 posto, na 4.776 bodova.

Još nedavno ulagači su se nadali da će američka središnja banka zbog potresa na svjetskim financijskim tržištima, izazvanim usporavanjem rasta kineskog gospodarstva, odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja ove ili čak početka iduće godine.

Ali, na sastanku središnjih bankara u Jackson Holeu tokom vikenda niz dužnosnika Feda poručilo je da je, unatoč rizicima zbog potresa na financijskim tržištima, moguće povećanje kamata Feda već u septembru, ako se do polovine mjeseca tržišta smire.

– Poruke iz Feda govore da je povećanje kamata moguće u septembru. Ako središnja banka tada povuče taj potez, to će izazvati dvojbe o tome kada će stati- kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

(Agencije)