Biznis 07.04.2022.

PORASLE I CIJENE MESA: Građani sa sve manjom kupovnom moći taoci novog udara

ČITANJE: 1 minuta

Posljednjih dana cijena piletine za 15 posto skuplja je i u Republici Srpskoj. A zatvaranje Srbije i Mađarske za izvoz žitarica ide u prilog visokim cijenama.

– Dodatno opterećenje za proizvođače i mesa i jaja u BiH je svakako, poŠto smo već 4. nedjelju potpuno zatvoreni kao država za uvoz kukuruza, pšenice i drugih inputa kad je u pitanju proizvodnja stočne hrane – naglasio je Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

Građani Republike Srpske za predstojeće praznike i praseće meso plaćaće do 10 KM po kilogramu, što je gotovo duplo skuplje u odnosu na isti period prošle godine.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH najavljuju nestašicu svinjskog i junećeg mesa, s ozbirom na to da domaći farmeri pokrivaju tek 30 odsto tržišta BiH.

– Njemačka je u prioritet stavila zadovoljavanje domaćeg tržišta, viškovi da se mogu izvoziti i tu je već Njemačka, kao najveći izvoznik, praktično, tu je već skučen prostor. Donekle uvoz u BiH dolazi iz Holandije, nešto Francuske, Španije – istakao je Nemanja Vasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

S druge strane, iz Vlade Republike Srpske navode da je snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama uredno te da do prekida neće doći.

– Republika Srpska će u narednom periodu da utiče onako kako može, u skladu sa raspoloživim zakonskim sredstvima. Znate da je na snazi uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice,kao i na naftu i naftne derivate – tvrdi Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Na inflatorni udar ekonomisti su upozoravali i ranije, ali tradicionalno, bez odgovora vlasti, piše Srpskainfo.

(SB)

Oznake: Suzana Gašić