Vijesti 20.10.2015.

Poreska uprava: Omogućene elektronske usluge i građanima

ČITANJE: 1 minuta
poreska uprava
Poreska uprava Republike Srpske omogućila je pravnim licima korištenje određenih elektronskih usluga, a od danas je aktivirala i drugu fazu na portalu za e-usluge, kojom poreskim obveznicima – građanima omogućava pregled podataka iz više registara.

Za poreske obveznike – građane omogućen je pregled poreske kartice, pri čemu prijavljeni korisnik sistema ima mogućnost da pregleda svoje obaveze i uplate iz informacionog sistema Poreske uprave Republike Srpske.

– Omogućen je i pregled obaveza iz registra nepokretnosti, pri čemu prijavljeni korisnik ima mogućnost da pregleda svoje račune poreza na nepokretnosti koje je prethodno prijavio, ali i pregleda svoje neizmirene obaveza po osnovu poreza na nepokretnosti- saopšteno je iz Poreske uprave.

Kroz e-uslugu građani mogu pregledati građanske kartice, odnosno prijavljeni korisnik sistema može pregledati prijavljene poreske obaveze koje je njegov poslodavac poslao Poreskoj upravi Republike Srpske u mjesečnim prijavama poreza, te provjeriti da li je poslodavac prijavio i uplatio obaveze za penzijsko – invalidsko osiguranje na godišnjem nivou.

– Prijavljeni korisnik sistema ima mogućnost da pregleda podatke o svim svojim prethodnim i trenutnim radnim angažovanjima- navodi se u saopštenju.

Poreska uprava uvela je i mogućnost pregleda prijavljenih radnika u Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Da bi se aktivirale e‐usluge potrebno je koristiti link https://eusluge.poreskaupravars.org, kliknuti na aktiviranje usluga, preuzeti formular sa tačnim podacima, predati formular u nadležnu jedinicu Poreske uprave Republike Srpske, te preuzeti pristupne podatke od šalterskog radnika.

(Agencije)