„Poreski čas“ za studente Pravnog fakulteta Banjaluka

Poreska uprava Republike Srpske nastavila je danas aktivnosti u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata Poreske uprave Republike Srpske 2019.“, pa je tim povodom u svojim prostorijama ugostila studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Studentima ja održan „Poreski čas“ u kojem su upoznati sa poreskim propisima, formiranjem i načinom rada Poreske uprave RS, zatim sa poreskim sistemom Republike Srpske, postupcima, uslovima i načinu plaćanja poreskih obaveza, te pravima i obavezama poreskih obveznika. Takođe, prezentovan im je i način funkcionisanja Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, te proces fiskalizacije i organizacija Poreske uprave RS.

Tom prilikom, sa studentima je o aktuelnim temama razgovarao i Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS, koji je istakao da je posjeta studenata Pravnog fakulteta Banjaluka nastavak aktivnosti Poreske uprave RS na edukaciji mladih širom Republike Srpske, a sve sa ciljem da im se prezentuje važnost plaćanja poreza, te značaj poreskog sistema, kao i koristi koje iz toga proizilaze.

„Cilj je da mladi kao budući poreski obveznici steknu potrebna znanja i shvate značaj i prednosti redovnog plaćanja poreskih obaveza“, rekao je Maričić i dodao da ovim „Danima otvorenih vrata“ Poreska uprava RS pokazuje da je otvorena institucija, čije je opredjeljenje da bude istinski servis na usluzi svim građanima Republike Srpske.

Pored toga, danas je potpisan i sporazum o saradnji Studentskog saveza Pravnog fakulteta Banjaluka i Poreske uprave RS, kojim su predviđene edukacije i praksa za studente ovog fakulteta u Poreskoj upravi RS. Studenti su danas imali priliku i da obiću prostorije Područnog centra Banjaluka, koji je najveći područni centar Poreske uprave RS, kao i prostorije Područne jedinice Banjaluka, gdje su se mogli upoznati sa procedurama rada službenika na prijemu i obradi poreskih prijava, prijavama radnika i ostalo.

Inače, današnja aktivnost je održana u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata Poreske uprave Republike Srpske 2019.“, koja je organizovana po prvi put od osnovanja ove institucije prije 18 godina, a čiji je cilj da se poreskim obveznicima, mladim, ali i široj javnosti pokaže spremnost ove institucije da bude istinski servis na usluzi svim građanima Republike Srpske. Ova nova aktivnost će u narednim godinama biti dio kalendara rada Poreske uprave Republike Srpske i kao takva postati tradicionalna manifestacija u organizaciji Poreske uprave RS.

Aktivnosti u okiru „Dana otvorenih vrata Poreske uprave Republike Srpske 2019.“ biće nastavljeni i sutra, kada ćemo ugostiti predstavnike poslovne zajednice, a o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

NAUČNICI OTKRILI: Ovo je najčešći način prenošenja zaraze koronavirusom

Naučnici su upozorili Svjetsku zdravstvenu organizaciju da u smjernicama za borbu protiv koronavirusa nije dovoljno uzeti u obzir opasnost od sitnih čestica koje lebde u vazduhu. Sad je i SZO uočila tu opasnost. 239 naučnika s raznih područja su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases objavili su upozorenje: zdravstvene ustanove i Svjetska zdravstvena organizacija trebalo

“PJENA PARTI NA UKRINI” Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca. Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do

DOMAĆA PREDUZEĆA SE BRZO PRILAGODILA: Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS rekao je da su se domaća preduzeća da bi opstala u jeku epidemije virusa korona morala  veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna. Ćorić je naglasio da je domaća privreda

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden