Magazin 04.10.2015.

Porođaj: Kako se pripremiti i šta očekivati?

ČITANJE: 4 minute
Porodjaj
Iako je rađanje najprirodnija stvar na svijetu, žene strahuju jer čuju svakakva iskustva – bol je strašna, u bolnicu treba da se ode čim pukne vodenjak,  kako će prepoznati kontrakcije…
Millione beba rodi se godišnje širom svijeta,  a kod nekih žena radost zbog trudnoće brzo zamijeni osjećaj straha od porođaja.

Porođaj je bolan i tu nema nikakve nepoznanice, ali kolika je ta bol, koliko će trajati, šta je dostupno u bolnicama da se bol ne bi osjetila? Stručnjaci su otkrili šta se zaista događa tokom porođaja, kako olakšati bol, kako prepoznati vrijeme za odlazak u bolnicu…

Kako prepoznati trudove na vrijeme?

To je posebno teško za žene koje prvi put postaju majke jer su česte i lažne kontrakcije. Stručnjaci kažu da se javljaju kontrakcije uzrokovane zatezanjem mišića u maternici, i to je uobičajeno i ne treba dizati paniku. Sve učestalije kontrakcije čije razmak je deset minuta i manje ukazuje na prave trudove. Ali, ako su blagi i rijetki manja je mogućnost da se radi o stvarnim trudovima i da je porođaj blizu. Doktori savjetuju ženama da nastave da se kreću i rade uobičajene stvari. Takođe, kod ranih trudova važno je jesti laganu hranu da bi žena imala dovoljno energije za porođaj. Naime, trudovi mogu početi mnogo prije vremena odlaska u bolnicu, može se raditi o nekoliko dana ili nekoliko sati. Doktoru se treba javiti ako jak mlaz krvi izađe i ako je svijetlocrvene boje, ako se osjeti pucanje vodenjaka i isticanje plodove vode, ako je beba usporila kretanje u stomaku i ukoliko trudnica ima groznicu i jaku glavobolju.

Šta se događa posle pucanja vodenjaka?

Mnogi misle da pucanje vodenjaka izgleda kao u filmovima – mlaz vode izleti iz trudnice na pod. Međutim, u stvarnosti mnoge žene i ne primjete da je vodenjak pukao, a za plodovu vodu vjeruju da je mokraća. Mali broj trudnica osjetiće pucanje i izlijevanje tečnosti. Većina će samo primjetiti da su mokre. Tada je važno što prije poroditi ženu jer postoji opasnost od infekcije bebe.

Izlazi i čep od sluzi

Čep napravljen od sluzi u grliću maternice štiti maternicu od infekcija. Prije ili nakon početka trudova taj čep postaje mekaniji i izlazi s plodnom vodom. Njegov promjer je obično oko jednog centimetra i ponekad nije uočljiv.

Kolika je bol i koliko dugo traje?

Porođaj je bolan i tu nema dileme, ali jačina zavisi o mnogim činjenicama, na primjer, o položaju deteta. Najčešći položaj je glavica prema dolje i lice okrenuto prema kičmi. Tad porođaj uglavnom ide prilično brzo, a bol nije toliko nepodnošljiva. Tokom porođaja se najvažnije da se pokušate opustiti jer tad će i bolovi biti slabije izraženi. Bol znači da mišići rade i guraju bebu prema izlazu. Neki od tih mišića nikad nisu bili u funkciji.

Beba može da isprazni crijeva tokom porođaja

Postane li dijete uznemireno tokom porođaja, to može da znači da treba da isprazni crijeva. Prva stolica zna biti boje slame, zelena ili crna, a sastoji se od tečnosti koju je beba progutala za vrijeme trudnoće. Većina će to izbaciti iz sebe u prva dva dana nakon rađanja i to je znak da crijeva dobro rade. I trudnicama se događa da tokom porođaja obave neplanirano veliku nuždu jer ih gibanje bebe natjera na to.

Pupčana vrpca ponekad se omota oko vrata bebe

U tom slučaju trudnici će biti rečeno da prestane da gura. Omotavanje pupčane vrpce oko vrata ne može se upoređivati sa davljenjem jer beba još ne diše kroz nos i usta, ali svakako je treba što prije odmotati da se ne smanji dovod kiseonika kod djeteta, piše Dejli mejl.

Postoje velike šanse da će hirurški zarezati međicu

Epiziotomija je hirurški rez na međici, tkivu između rektuma i vagine, a radi se iz predostrožnosti da međica i vagina ne bi popucale na više mijesta tokom porođaja. Zahvaljujući rezu beba u nekim slučajevima lakše izađe. Taj rez se na kraju ušiva, a ženama je zbog njega neugodno i bolno još neko vreme nakon poroda.

Mora izaći i posteljica

Poslije porođaja, iz rodnice mora izaći i posteljica, a u većini slučajeva izlazi sama. Ako ne, doktori je moraju izvaditi. Posteljica se odvaja od zida maternice.

Ponekad je nužan carski rez

Ako porođaj predugo traje ili je beba u nekoj nevolji, doktori znaju da urade carski rez da bi dijete što prije izašlo. Ponekad je to potrebno, na primjer, ako je beba u nogama prema dolje, umjesto glavom. Trudnice ponekad znaju unaprijed da će ići na carski rez, a ponekad to saznaju tokom porođaja.

(Kurir)