Magazin 27.09.2015.

Porodice sa više djece su srećnije!

ČITANJE: 1 minuta
Porodica

Nasuprot uvriježenom mišljenju da se mnogočlane porodice teško nose sa organizacionim i finansijskim obavezama oko djece, familije sa četvoro i više djece su zapravo najzadovoljnije.

Više je bolje, bar u slučaju porodice. Ljudi koji imaju četvoro i više mališana zadovoljniji su životom od roditelja koji su se odlučili za samo jedno dijete. Ovaj, na prvi pogled, iznenađujući zaključak donijet je na osnovu petogodišnje studije Univerziteta u Oklandu.

U istraživanju je učestvovalo na stotine ljudi, među kojima su samohrane majke i očevi, porodice sa jednim, ali i više od četvoro djece, istopolni roditelji. Naučnici su mjerili zadovoljstvo ispitanika životom, stepen samopouzdanja i nivo socijalne podrške koju dobijaju od bliskog okruženja.

Nasuprot uvriježenom mišljenju da se mnogočlane porodice teško nose sa organizacionim i finansijskim obavezama oko djece, familije sa četvoro i više djece su zapravo najzadovoljnije. Kako su istakli, rijetko im je dosadno, bližnji im pomažu, a potomstvo je za svaku pohvalu. Za razliku od razmaženih jedinaca, djeca u velikim porodicama se uče odgovornosti od najmlađih dana, a starija pomažu roditeljima u brizi o mlađim.

Istraživanje je pokazalo i da su homoseksualci takođe zadovoljni svojom roditeljskom ulogom, dok su najmanje srećni samohrani očevi. Muškarci su najčešće okrivljeni za raspad porodice čak i kad objektivno nisu odgovorni.

(Novosti)