Politika 19.11.2019.

POSEBNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA: Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, biće mandatar za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana danas.

Nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008. Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine.

Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS. Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Nakon dvije godine je opet bio kandidat za isto mjesto, ali je 3.054 glasova bilo malo za novi mandat. Za načelnika Mrkonjić Grada je prvi put izabran 2004. godine, a četiri godine kasnije je opet osvojio novi mandat. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija.

Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović. Na opštim izborima 2014. godine je bio kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osvojio je mandat ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS.

Članovi Predsjedništva BiH su danas u 12 sati primili ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Republike Italije, Republike Francuske, Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke i šefa Delegacije EU u BiH.

Tako će Bosna i Hercegovina uskoro nakon više od godinu dobiti vlast nakon iznalaženja kompromisnog rješenja kada je riječ o NATO-putu BiH. A kompromis se ogleda u tome da BiH pošalje u sjedište NATO-a svoj program reformi.

Podsjećamo, banjaluka.net je prije skoro mjesec dana objavio tekst u kojem je najavio da će, umjesto ANP-a, BiH u Brisel poslati Program reformi, i da je imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Savjeta ministara dio tog kompromisa. Tekst koji je objavio banjaluka.net 22. oktobra možete pogledati na sljedećem linku:

Umjesto ANP-a, BiH u Brisel šalje “Reformski program”

(N1, Klix, banjaluka.net)