Vijesti 23.04.2016.

Poslije doma, štićenici prepušteni sami sebi

ČITANJE: 2 minute
dom rada vranjesevic
Dok njegovi vršnjaci budu bezbrižno uživali u ljetu, Jadranko Kunarac, štićenik Doma Rada Vranješević, brinuće gdje i kako da nastavi samostalan život.

Od sedme godine je u domu, prvo u Zvorniku, pa u Banja Luci. Za nekoliko mjeseci dobiće diplomu vaspitača , a sa njom i ispisinicu iz doma. Onda mu, priča, predstoji borba za život. Po iskustvima starijih štićenika koja je čuo, neće mu biti lako.

“Tako i ja nekako strijepim, ne znam kako šta poslije jer se čovjek mora sam snalaziti po završetku fakulteta, zakonski propisano tako da ustanovu moramo napustiti. Svi su mislili ja ću ovako, snaćiću se, ali stvrno kad izađu, godinu , dvije, pa dođu i njihova je priča svarno jeziva. Kažu koliko je to teško”, ispričao je Jadranko Kunarac, štićenik Doma “Rada Vranješević”.

Uprava doma i vaspitači adresa su na koju bivši štićenici kucaju i kada napuste dom. Još nekoliko Jadrankovih drugara ove godine moraće da ode. Sa potencijalnim poslodavcima uprava vodi razgovore kako bi ih zaposlila. Pregovraće i sa gradskim ocima o stanovima za štićenike. Za to su dobili i podršku ministarke Jasmine Davidović.

“Trebamo da intenziviramo razgovore sa predstavnicima grada gdje bi dobili na koriščenje jedan stan, jednu stambenu jedinicu gdje bi naši mladi ljudi nakon završetka školovanja, nakon napuštanja ustanove mogli da žive taj neki prelazni period do momenta zaposlenja”, kaže Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”.

“Prvo će se trebati razgovarati sa gradonačelnikom, pa kad se dobiju te dvije stambene jedinice mi ćemo tu pomoći u cilju opremanja tih stanova”, kaže Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS.

Banja Luka trenutno nema raspoloživih stanova, kaže gradonačelik Slobodan Gavranović. Prioritet u stambenom zbrinajvanju imaju borci, RVI, pa socijalne kategorije, ali, obećava da će gradski oci uskoro pokušati da nađu rješenje sa Centrom za socijalni rad.

(ATV)