Biznis 27.12.2018.

POSLOVNA ZAJEDNICA ZABRINUTA Poskupljuje struja za privrednike

ČITANJE: 2 minute

Vlada Srpske na današnjoj sjednici utvrdila je i Prijedlog programa javnih investicija do 2021. godine u iznosu od 675,3 miliona maraka. Od ovog iznosa najveća ulaganja biće usmjerena u energetiku.

A najavljeno poskupljenje struje za velike potrošače zabrinulo je privrednike. I dalje pregovaraju o konačnoj cijeni, ali svako poskupljenje, kažu, ugroziće poslovni ambijent. Iz Elektroprivrede poručuju – ovo je prvo od pet poskupljenja koje privrednike čeka na putu ka tržišnoj cijeni struje.

U slučaju banjalučkog Krajinaklasa godišpnji račun za električnu energiju biće veći za 25.000 maraka. Za ovo preduzeće, kaže njegov direktor i predsjednik Unije poslodavaca Srpske Saša Trivić, to nije mnogo, ali nosi posljedice.

“Ali, 25.000 KM je jedno radno mjesto, pa možemo reći da ćemo u idućoj godini, umjesto otvaranja jednog radnog mjesta, taj novac uplatiti Elektroprivredi”, dodaje Trivić.

S druge strane, mnogo je preduzeća koja će poskupljenje u rasponu od 11,59 do 16,92 odsto teško amortizovati.

O konačnim cijenama odavno se pregovara, a novi sastanak privrednika, Vlade i Elektroprivrede najavljen je za 4. januara. Međutim, u Elektroprivredi su sigurni – veće cifre privrednici mogu očekivati već na februarskim računima. Ipak, navode, i sa ovim poskupljenjem privrednici u Srpskoj plaćaće najjeftiniju struju.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske kaže da je struja u Srpskoj jeftinija od struje u Federaciji BiH za 15 odsto, od Srbije takođe 15 odsto, od Crne Gore 36 odsto.

Ovo je, navode u Elektroprivredi, prvo od pet planiranih poskupljenja, jer cijenu struje planiraju dovesti do tržišne. Razlog tome, dodaje Petrović, je što imamo cijenu dvostruko nižu od tržišne i nije logično, kaže, da su sve robe u Srpskoj tržišne, osim električne energije.

Međutim, u Privrednoj komori naglašavaju – mnogo preduzeća posluje u Srpskoj upravo zbog garantovanih cijena električne energije. Najavljeno poskupljenje, kažu, poništiće sve mjere kojima je privreda nastojala da se rastereti.

“Јedan od razloga, i to veoma važnih, zbog kojih smo privlačni investitorima i domaćim i stranim jeste cijena električne enegrije. Zato je neophodno da se postojeća cijena u narednom periodu zadrži”, naglašava Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Srpske.

Iz Elektroprivrede naglašavaju da se najavljeno poskupljenje odnosi na velike kupce – one na 10,35 i 110 kilovoltnom nivou. Od 550.000 kupaca, takvih je 1.100. Za njih će nove cijene značiti pronalazak načina da opstanu na tržištu, a za Elektroprivredu dodatnih 14 miliona maraka prihoda.

(RTRS)

Oznake: Luka Petrović