Vijesti 25.02.2016.

“Pošte Srpske” gube monopol?

ČITANJE: 4 minute
poste srpske
Ukoliko odluka Ustavnog suda BiH, kojom je prihvaćena apelacija Komunalnog preduzeća “Budućnost” iz Laktaša, zaživi u praksi, preduzeće “Pošte Srpske” ostaće bez monopola, a kako kažu u ovom javnom preduzeću, čitav poštanski sistem RS bi se mogao urušiti.

Naime, Ustavni sud BiH je prihvatio apelaciju komunalnog preduzeća iz Laktaša i ukinuo presudu Vrhovnog suda RS, koji je još ranije utvrdio da je to preduzeće kršilo Zakon o poštanskim uslugama RS time što je račune dostavljalo putem inkansanata, a ne preko “Pošta”.

U ovom slučaju sve je počelo još 2010. godine, kada je Inspekcija utvrdila da “Budućnost” vrši dostavu računa za utrošenu vodu putem inkansanata tj. svojih zaposlenih radnika i da nema zaključen ugovor s “Poštama Srpske”, koje u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama ima ekskluzivno pravo vršenja rezervisanih poštanskih usluga, a koje obuhvataju prenos pismonosnih pošiljki do 1.000 grama težine.

Tada je rješenjem i naloženo preduzeću “Budućnost” da dostavu računa vrši putem “Pošta”, na šta su se oni žalili Ministarstvu saobraćaja i veza RS, koje ju je tu žalbu odbilo. Nakon toga počinje pravna drama koja i danas traje.

Pomenuto rješenje Ministarstva po žalbi komunalnog preduzeća poništio je Okružni sud u Banjaluci uz obrazloženje da su Inspekcija i Ministarstvo proizvoljno zaključili da račun za utrošenu vodu predstavlja pismonosnu pošiljku. I na ovu presudu uložena je žalba od strane Ministarstva saobraćaja i veza, tako da je 2012. godine Vrhovni sud odlučio da preinači presudu banjalučkog Okružnog suda i odbaci žalbu Komunalnog preduzeća “Budućnost” iz Laktaša.

U obrazloženju presude Vrhovni sud RS je, između ostalog, naveo da je Zakonom o poštanskim uslugama propisano da se pismonosnom pošiljkom smatra i račun za režije, te da univerzalne rezervisane poštanske usluge mogu da vrše samo “Pošte”.

Iz “Pošta Srpske” su nam rekli da do danas nisu dobili ovu odluku Ustavnog suda BiH, ali i da ona nije objavljena ni u “Službenom listu BiH” niti u “Službenom glasniku RS”.

-Samim tim takva odluka dok se ne objavi – ne postoji – rekli su iz “Pošta Srpske”, koje su u upravnom postupku zainteresovano lice, jer se on vodi zbog kršenja Zakona o poštanskim uslugama RS, koje je činilo preduzeće “Budućnost”.

Iz “Pošta Srpske” su rekli i da bi bilo skandalozno ukoliko bi takva odluka stupila na snagu. To bi, kako kažu, bilo protivno Zakonu o poštanskim uslugama RS, Zakonu o poštama BiH, aktima Svjetskog poštanskog saveza, Konvenciji Svjetskog poštanskog saveza i evropskim direktivama o razvoju tržišta poštanskih usluga i odluci Ustavnog suda RS.

-Tačnije, protivna pravu i obavezi pružanja univerzalne poštanske usluge, a samim tim i rezervisane- upozoravaju iz “Pošta”.

Pojašnjavaju da, prema Zakonu o poštanskim uslugama RS i Zakonu o poštama BiH, rezervisane usluge obuhvataju dostavu svih računa (za struju, vodu, odvoz smeća, telefon, grijanje, TV pretplatu) kako bi na određen način javni poštanski operateri pokrili gubitke zbog obaveze pružanja poštanskih usluga po istoj cijeni svim stanovnicima.

-Ovo je samo jedan u nizu pokušaja uništavanja poštanskog sistema RS. ‘Pošte Srpske’ već godinama se bore s institucijama BiH, koje na sve moguće načine nastoje da opstruišu normalno funkcionisanje i opstanak ‘Pošta Srpske’- navode iz ovog preduzeća.

Prema njihovim riječima, institucije BiH pokušavaju da ugase “Pošte Srpske” kako bi ostvarile svoj cilj, a to je osnivanje jedinstvenog poštanskog operatera na nivou BiH. Takva odluka Ustavnog suda BiH, kako kažu, predstavlja drugi udar na RS, te podsjećaju da je prva odluka bila ukidanje Dana državnosti RS.

Naglašavaju da je apsurdno očekivati da jedno preduzeće od opšteg društvenog interesa posluje na ekonomskim principima, kada je primorano da pruža uslugu i tamo gdje ne postoji mogućnost za zaradu.

-Dakle, kada bi navedeno bilo ukinuto, poštanska usluga ne bi bila svima dostupna, a dostava pošiljki u ruralna područja bila bi dostupna po znatno većim cijenama od današnjih 0,90 KM, odnosno, cijena bi bila formirana prema tržišnim parametrima, čime bi stanovništvo iz seoskih područja bilo diskriminisano – ističu iz “Pošta” i dodaju da sve ovo ima političku pozadinu.

Pored toga, naglasili su da bi ovakva odluka bila finansijski štetna i po druga dva javna poštanska operatera u BiH, jer bi i njima bilo oduzeto pravo vršenje rezervisane poštanske usluge.

-Pokušaj ukidanja ‘Pošta Srpske’, koje zapošljavaju 2.250 radnika, bio bi ekonomski udar na najmanje 10.000 građana RS- upozoravaju iz “Pošta”.

(NN)