Politika 26.07.2020.

POŠTOVANJE I ZAHVALNOST: Vrh Srpske uputio čestitke povodom Dana ustanka protiv fašizma

ČITANJE: 4 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom Dana ustanka protiv fašizma, 27. jula, i poručila da je trajna obaveza sjećati se i izražavati duboko poštovanje prema svima koji su živote dali za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.

Cvijanović je čestitku uputila učesnicima Narodnooslobodilačke borbe, njihovim potomcima i građanima Republike Srpske.

– Trajna obaveza svih nas danas i generacija koje dolaze je da se prisjetimo i izrazimo duboko poštovanje i zahvalnost svima koji su svoje živote dali za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta, a svim preživjelim borcima Narodnooslobodilačkog rata i njihovim potomcima da čestitamo ovaj značajan datum naše slavne istorije – navela je Cvijanović.

Ona je istakla da je srpski narod ponosan što je zajedno sa drugim slobodarskim narodima Evrope dao doprinos u antifašističkoj borbi i odbrani ideala i vrijednosti koje su utkane u tadašnju novu Evropu, a koje danas baštini Republika Srpska i njene institucije.

Ustanak naroda protiv fašističke okupacije pokrenut je 27. jula 1941. godine na Kozari, pod vođstvom doktora Mladena Stojanovića.

Višković: Ogroman doprinos

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku povodom Dana ustanka protiv fašizma, 27. jula, te istakao da žrtve koje je srpski narod podnio u Drugom svjetskom ratu obavezuju da se trajno čuva uspomena na sve žrtve antifašističke borbe.

Višković je u svoje i u ime Vlade Srpske čestitku uputio učesnicima Narodnooslobodilačkog rata, njihovim potomcima i građanima Republike Srpske.

– Na dan kada obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, sa poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se ogromnog doprinosa koji je naš narod, zajedno sa drugim slobodarskim narodima, dao u borbi i slomu fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu – naveo je Višković u čestitki.

On je napomenuo da ogromne žrtve koje je srpski narod podnio u Drugom svjetskom ratu obavezuju da se trajno čuva uspomenu na sve žrtve antifašističke borbe, te da se društvo i budućnost izgrađuju na tekovinama antifašizma i da se u tom duhu vaspitavaju generacije koje dolaze.

Čubrilović: Slavna prošlost i odlučnost

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim učesnicima NOR-a, njihovim potomcima i svim građanima Republike Srpske 27. jul, Dan ustanka u borbi protiv fašizma 1941. godine, ističući da je srpski narod među prvim u Evropi prepoznao zlo fašizma i nacizma i dao nemjerljiv doprinos u savezničkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

– Nikada ne smijemo zaboraviti činjenicu da se hrabri srpski narod sa ovih prostora podigao protiv fašizma i nacizma i njihovih satelita, u trenutku kada je gotovo cijela Evropa bila okupirana. Zato je ovaj datum, Dan ustanka protiv fašizma, jedan od najvažnijih datuma koji svjedoče našu slavnu prošlost i odlučnost našeg naroda koji je kroz vijekove plaćao najveću cijenu slobode, da bi mi, potomci slavnih predaka, uživali u njenim blagodetima”, naglasio je Čubrilović u izjavi za Srnu.

On je istakao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio žrtva genocida koji je ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske provodio na ovim prostorima.

– Stotine hiljade Srba, žena, staraca, ali i djece, okončalo je živote u strašnim mukama u ustaškim logorima smrti. Nikada ne smijemo zaboraviti da je u Drugom svjetskom ratu baš u toj zločinačkoj državi postojao jedini logor za djecu koji svjedoči o genocidnom planu zatiranja cijelog jednog naroda. Bio je to genocid, bez dileme, bez obzira što ga kasnija komunistička vlast nije tako definisala, niti mu dala epilog koji je zasluživao – rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se nikada ne smije zaboraviti da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu podnio ogromne žrtve u borbi protiv fašizma, nacizma i drugih njihovih saveznika, te da je ta junačka borba jedna od osnovnih lekcija koje moraju da uče generacije koje dolaze, kako se nikada i nikome više ne bi dogodilo takvo zlo.

– Na Dan ustanka dužnost i obaveza svih nas je da se sjetimo svih onih koji su dali živote u borbi protiv fažizma i nacizma, ali i svih nevino ubijenih u logorima smrti, samo zato što su bili Srbi, Јevreji, Romi i protivnici fažizma i njegovih satelita, te da im obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti. Njihova žrtva je naš zavjet da sloboda nema cijenu – poručio je predsjednik Čubrilović.

Dan ustanka – 27. jul, obilježavao se u nekadašnjoj BiH u znak sjećanja na taj dan 1941. godine kada se stanovništvo Krajine organizovalo i suprostavilo fašizmu i nacizmu.

U roku od nekoliko dana ustanici su oslobodili područje od Drvara, Glamoča i Grahova.

Sve do raspada Јugoslavije, ovaj datum se u BiH obilježavao kao dan početka antifašističkog ustanka.

(Srna)