Magazin 30.10.2015.

Postporođajna depresija pogađa i tate

ČITANJE: 1 minuta
otac-pijan
Širok je spektar emocija koje muškarci doživljavaju na vijest o trudnoći partnerke, od sreće, preko uzbuđenja, do nestrpljenja.

Rijetko koji muškarac će priznati da je tužan, ali ta emocija je mnogo češća nego što mislimo, pokazuje istraživanje kanadskog Univerziteta Mekgil.

Svaki osmi muškarac pati od depresije i stanja neobjašnjive tuge i straha za vrijeme prve trudnoće supruge. Kod mnogih, ovo stanje se nastavlja i nakon porođaja, zbog čega je veoma važno uočiti ga na vrijeme. Među rizične grupe spadaju muškarci sa problemima u spavanju što je posebno važno jer ako se problemi ne uoče na vrijeme, velika je verovatnoća da se prodube budući da u prvih nekoliko godina od rođenja djeteta, oba roditelja pate od nedostatka sna.

Posljednjih godina počelo je da se govori o postporođajnoj depresiji, ali ovo istraživanje pokazuje da kroz slične emocije mogu da prolaze i muškarci. Kod pripadnika jačeg pola, depresija se uglavnom sporije razvija. Dok se kod žena javlja odmah nakon rođenja djeteta, kod muškaraca obično nastaje tri do šest mjeseci kasnije.

Simptomi su klasični za depresiju, od gubitka apetita, tuge, osjećaja besmisla, ali na bolest mogu ukazati i promjene u ponašanju, poput opijanja, kockanja, pretrpavanja poslom, pa i ulaska u aferu.

(021.rs)