Potpisan ugovor o realizaciji dva projekta upravljanja otpadom

ekologija

ekologija

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović i načelnik opštine Stanari Dušan Panić potpisali su danas ugovor o sufinansiranju dva projekta iz oblasti upravljanja otpadom vrijednosti oko 80.000 KM.

Todorović je rekao da jedan od projekata, vrijednosti 44.000 KM, predviđa uspostavljanje sistema integrisanog sakupljanja i razdvajanja otpada, dok drugi, vrijednosti 36.000 KM, podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta za područje ove opštine.

– Učešće Fonda u oba projekta je 70 odsto od ukupne vrijednosti, a opštine Stanari 30 odsto- rekao je Todorović.

On je naveo da je riječ o strogo namjenskim sredstvima za podršku opštinama i komunalnim preduzećima u njihovim namjerama da uspostave i poprave komunalnu infrastrukturu.

Ova sredstva, kaže Todorović, Fond je prikupio od obveznika koji plaćaju naknadu za zagađenje životne sredine ambalažnim otpadom.

Riječ je o prvoj fazi podrške opštinama i komunalnim preduzećima za razvoj infrastrukture na skupljanju i razdvajanju otpada kao mjere zaštite životne sredine i da se ovim preduzećima omogući da budu profitabilnija.

– Osim Stanara, ovim projektom teritorijalno su zastupljene sve opštine u Srpskoj, odnosno komunalna preduzeća koja su se prijavila na javni poziv Fonda- rekao je Todorović.

On je najavio da će krajem godine Fond raspisati novi javni poziv za nastavak ovih aktivnosti.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je potpisivanje ovog ugovora važan iskorak u rješavanju problema upravljanja otpadom na području ove lokalne zajednice.

Vršilac dužnosti direktora komunalnog preduzeća “Eko sfera” Marinko Janjilović rekao je da ovo preduzeće može da krene sa radom, jer je završena sudska registracija.

Janjilović je naveo da slijedi uklanjanje divljih deponija, ali da problem predstavlja njegovo skladištenje, s obzirom na zabranu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske da se otvaraju nove deponije.

– Reciklažni centri su za nas veoma skupi i za početak ćemo najverovatnije koristiti Regionalnu deponiju grada Doboja- rekao je Janjilović.

(Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.