Potpisan ugovor o realizaciji dva projekta upravljanja otpadom

ekologija

ekologija

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović i načelnik opštine Stanari Dušan Panić potpisali su danas ugovor o sufinansiranju dva projekta iz oblasti upravljanja otpadom vrijednosti oko 80.000 KM.

Todorović je rekao da jedan od projekata, vrijednosti 44.000 KM, predviđa uspostavljanje sistema integrisanog sakupljanja i razdvajanja otpada, dok drugi, vrijednosti 36.000 KM, podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta za područje ove opštine.

– Učešće Fonda u oba projekta je 70 odsto od ukupne vrijednosti, a opštine Stanari 30 odsto- rekao je Todorović.

On je naveo da je riječ o strogo namjenskim sredstvima za podršku opštinama i komunalnim preduzećima u njihovim namjerama da uspostave i poprave komunalnu infrastrukturu.

Ova sredstva, kaže Todorović, Fond je prikupio od obveznika koji plaćaju naknadu za zagađenje životne sredine ambalažnim otpadom.

Riječ je o prvoj fazi podrške opštinama i komunalnim preduzećima za razvoj infrastrukture na skupljanju i razdvajanju otpada kao mjere zaštite životne sredine i da se ovim preduzećima omogući da budu profitabilnija.

– Osim Stanara, ovim projektom teritorijalno su zastupljene sve opštine u Srpskoj, odnosno komunalna preduzeća koja su se prijavila na javni poziv Fonda- rekao je Todorović.

On je najavio da će krajem godine Fond raspisati novi javni poziv za nastavak ovih aktivnosti.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je potpisivanje ovog ugovora važan iskorak u rješavanju problema upravljanja otpadom na području ove lokalne zajednice.

Vršilac dužnosti direktora komunalnog preduzeća “Eko sfera” Marinko Janjilović rekao je da ovo preduzeće može da krene sa radom, jer je završena sudska registracija.

Janjilović je naveo da slijedi uklanjanje divljih deponija, ali da problem predstavlja njegovo skladištenje, s obzirom na zabranu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske da se otvaraju nove deponije.

– Reciklažni centri su za nas veoma skupi i za početak ćemo najverovatnije koristiti Regionalnu deponiju grada Doboja- rekao je Janjilović.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u