Magazin 22.12.2020.

POTPISAN UGOVOR: Premijera filma “Dara iz Jasenovca” u SAD 5. februara

ČITANJE: 1 minuta

Američka premijera filma “Dara iz Jasenovca” koji je izabran za srpskog kandidata za 93. nagradu “Oskar” planirana je za 5. februar 2021. godine.

Distributerska kuća “101 studio” zaključila je i zvanično ugovor o američkim pravima za film reditelja Predraga Antonijevića, saopštio je distributer filma “Megakomfilm”.

Član Izvršnog odbora “Studija 101” Ron Burkle istakao je da ga je dirnula nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca.

“Vjerujem da će publika cijeniti umješnost koja je kroz oči malog djeteta ispričala ovu ubjedljivu priču”, rekao je on.

Izvršni direktor distributerske kuće David Glaser naveo je da je “Dara iz Jasenovca ” prvi igrani film koji razotkriva zločine brutalnog koncentracionog logora Jasenovac.

“Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a `Studio 101` osjeća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom”, naglasio je Glaser.

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” prati sudbinu srpske djevojčice Dare koja je zajedno sa majkom, braćom i sestrama transportovana u kompleks koncentracionih logora Jasenovac.

Dok se oko nje odvijaju neizreciva zvjerstva, mlada Dara mora da prizove ogromnu hrabrost da zaštiti svog maloljetnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta nesigurni put ka slobodi.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario potpisuje Nataša Drakulić.

Ostvarenje je podržala Vlada Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je “Megakom film”.

(Srna)