Biznis 18.03.2021.

Potraga za vozačima kamiona u punom gasu

ČITANJE: 2 minute

Za vozačima kamiona širom Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme ponovo je velika potražnja, a pored domaćih veliko interesovanje za ovim kadrom vlada i u zemljama Evropske unije, od Slovenije do Češke.

Prevoznici iz BiH ističu da je na domaćem tržištu radne snage već došao do izražaja manjak vozača, a da slijedi još veći odliv ovih radnika nakon pandemije virusa korona, te se pitaju ko će kod nas u narednom periodu voziti kamione, pišu “Nezavisne”.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne” da vozači i dalje masovno odlaze iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te da je velika potražnja za njima.

To je vidljivo i iz oglasa kojih je mnogo ovih dana na internetu i u kojima se traže vozači teretnih vozila.

Između ostalog, uglavnom firme traže profesionalne vozače s minimalno dvije godine iskustva, a mjesta u kojima bi vozili je bliži region, i to Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Hrvatska, potom Češka, Mađarska i druge države, dok neke firme traže vozače koji će voziti duž cijele Evrope.

“Čak je i velika preregistracija prevozničkih firmi iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije kao što su Slovenija i druge zemlje. Ovo je, nažalost, trend i masovna je potražnja za vozačima iz BiH i RS. Trenutno sada na birou za  zapošljavanje u Republici Srpskoj ne možete pronaći nijednog profesionalnog vozača. Kada prođe pandemija virusa korona, očekujemo da će tek onda odlaziti vozači iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, naveo je Grbić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, ovo su sve ranije na sastanku prenijeli Nedeljku Ćoriću, ministru saobraćaja i veza RS, i upoznali ga s masovnim odlaskom vozača, kako bi se pokušalo nešto uraditi po tom pitanju.

Iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istakli su da u posljednja tri mjeseca nije bilo pretjerano većeg oglašavanja za potražnju vozača iz BiH u zemlje Evropske unije nego što je to i ranije bio slučaj.

Jedan od vozača kamiona iz Prnjavora kaže da razmišlja da se prijavi na jedan od konkursa  za posao u Sloveniji, a ture bi se vozile od Slovenije pa prema drugim zemljama u Evropi.

“Glavni motiv mi je iskreno plata, koja je mnogo veća nego što ovdje mogu zaraditi. Nije mi problem ni da se testiram na koronu ako ću kod novog poslodavca u inostranstvu ostvariti bolju za zaradu”, rekao je on.

(N.S)

Oznake: kamion, posao, vozač