Vijesti 03.05.2018.

POTREBNA RASVJETA 30 kilometara banjalučkih ulica u mraku

ČITANJE: 2 minute

Na gradskom području nalazi se oko 30 kilometara neosvijetljenih ulica u koje je potrebno postaviti rasvjetu, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

Mještani Ulice kneza Mihajla Obrenovića u naselju Priječani zbog neosvijetljene ulice strahuju za bezbjednost djece.

“Posebno se bojimo kada se djeca vraćaju kući po mraku nakon završetka druge smjene u školi ili vannastavnih aktivnosti jer ih vozila ne vide kao kada bismo imali rasvjetu”, kazali su mještani.

U Gradskoj upravi kažu da je u urbanom području grada ove godine planirana izgradnja rasvjete u ulicama Novaka  Pivaševića, Carigradska,  Nenada  Kostića, Koste  Vojinovića, Debeljačko  polje, Sime Milić Jorgić, Vojvode Uroša Drenovića, Isidore Sekulić, Beogradska, Save Mrkalja, Marije Bursać, Kralja Alfonsa XIII i Kupreška.

Takođe, u planu je postavljanje rasvjete i u naseljima Motike, Česma, Priječani, te Lauš-Šibovi.

Na seoskom području planirana je izgradnja rasvjete u mjesnim zajednicama Borkovići, Bronzani Majdan, Goleši, Rekavice-Kola, Piskavica, Potkozarje-Dobraši, Saračica, Stratinska, Radosavska, ukupne vrijednosti 120.000 KM.

Postojeća  rasvjeta  u  gradu najvećim dijelom  se  sastoji  od modernijih  svjetiljki  s natrijumovim izvorom svjetla, dok je  van uže gradske zone u najvećoj mjeri rasvjeta izvedena nadzemno.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki i oko 370 mjernih ormara, dok  na seoskom području postoji oko 5.500 svjetiljki.

“Prošle godine izrađen je geodetski elaborat postojeće rasvjete na području grada, što će biti osnova za pripremu tenderske dokumentacije za zamjenu svih svjetiljki novom LED rasvjetom iz alternativnih izvora finansiranja. U toku je izrada studija izvodljivosti prelaska s postojeće na LED rasvjetu u gradu iz donacije EBRD-a”, kazali su u Gradskoj upravi.

Za redovno i investiciono održavanje javne rasvjete u budžetu je predviđeno 320.000 KM.

Slaviša Vučkovac, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Verići, kazao je da ovo naselje ima oko  10 kilometara postavljene ulične rasvjete.

“Trenutno nam najveći problem predstavlja održavanje ulične rasvjete”, kazao je  Vučkovac.

U mjesnoj zajednici Debeljaci zadovoljni su brojem osvijetljenih ulica.

“Imamo dovoljan broj osvijetljenih ulica, a uskoro nas očekuje osvjetljenje još nekih ulica u naselju”, kazao je Zoran Lukić, predsjednik Savjeta MZ Debeljaci.

17.500 svjetiljki na teritoriji grada

5.500 svjetiljki na seoskom području

(Nezavisne)