Biznis 03.02.2016.

Potres na berzama podigao zlato na tromjesečni maksimum

ČITANJE: 1 minuta
zlato berza
Skok cijene rezultat je saopštenja Feda da će pažljivo pratiti ekonomiju.

Zahvaljujući nestabinosti na dioničkim tržištima cijena zlata popela se na tromjesečni maksimum. U utorak se cijena fine unce kretala 1130 dolara, što je najviša cijena od 3. novembra. Prema tvrdnjama tehničkih analitičara, proboj iznad nivoa od 1136 dolara mogao bi omogućiti uspon zlata sve do 1157 dolara.

Po toj cijeni zlatom se posljednji put trgovalo krajem prošlog listopada. Rastuće povjerenje investitora u zlato vidi se i u količinama zlata koje drži SPDR Gold, najveći svjetski berzovni fond (ETF) koji je vezan uz kretanje cijene zlata. Kako donosi CNBC, taj ETF trenutno drži gotovo 22 miliona unci zlata, najviše od početka novembra prošle godine. Zlato se smatra jednom od tipičnih imovina koje važe za “sigurne luke”, odnosno u koje se ulaže u vremenima nesigurnosti na financijskim tržištima.

Skok na 1130 dolara rezultat je prošlonedeljnog saopštenja američke centralne banke (Fed) da će pratiti stanje u globalnoj ekonomiji što su ulagači protumačili kao još jedan dokaz da svjetska ekonomija primjetno usporava. Kineska proizvodna aktivnost na najnižem je nivou od sredine 2012. godine, a ni globalna proizvodnja, iako je ponešto ubrzala, i dalje je za ovu godinu relativno “mršava”. Štaviše, potpredsjednik Feda Stanley Fischer naglasio je kako se trenutna volatilnost na financijskim tržištima može negativno odraziti na američku ekonomiju. To bi značilo da će Fed usporiti dinamiku daljeg podizanja kamatnih stopa.

(Poslovni.hr)