Vijesti 29.09.2015.

Povećana opasnost od odrona na putevima u BiH

ČITANJE: 3 minute
radovi na putu
U Republici Srpskoj saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a povećana je opasnost od odrona na dionicama u usjecima.

Vidljivost je smanjena na području Foče, Kneževa i Doboja.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog izgradnje sekundarne vodovodne mreže, svaki dan u vremenu od 8 do 19 časova biće obustavljen saobraćaj u Ulici Nenada Kostića u Banjaluci, na ukrštanju sa Ulicom Blagoja Parovića. Predviđeno je da radovi traju do 4. oktobra.

Na lokalitetu Hidroelektrane “Bočac dva”, zbog miniranja terena, na snazi su privremene obustave saobraćaja u terminima od 11 do 11.30 i od 13.30 do 14.00 časova.

U vrijeme trajanja obustave saobraćaj će biti preusmjeren na alternativni putni Banjaluka – Čađavica – Mrkonjić Grad.

Jednom kolovoznom trakom od 7 do 18.00 časova saobraća se na dionici magistralnog puta Čelinac – Kotor Varoš, na području opštine Kotor Varoš, zbog rekonstrukcije i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže, na dionici magistralnog put entitetska granica /Otoka/ – Novi Grad jedan, kao i na magistralnom putu u blizini graničnog prelaza Rača zbog rekonstrukcije savskog nasipa.

U toku je prva faza izgradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva – Razboj, a povremene potpune obustave saobraćaja u periodima smanjenog intenziteta neće biti duže od 45 minuta.

Na toj dionici preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila teža od pet tona ukupne mase i viša od tri i po metra.

U toku je sanacija oštećenja kolovoza dionice magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zbog čega se saobraćaj obustavlja više puta u toku dana, ne duže od 30 minuta.

Na ovoj dionici na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila dužih od osam metara.

Zbog izlaska na teren građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji auto-puta Banjaluka – Doboj, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja, i to tako da će povremene petnaestominutne obustave saobraćaja biti aktivne svaki puni čas, radnim danima i subotom od 7 do 17, a nedjeljom od 7 do 13 časova.

Zbog izlaska na teren vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka – Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Prnjavor u zoni ukrštanja sa magistralnim putem Laktaši – Prnjavor.

Za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse teže od pet tona zabranjen je saobraćaj na regionalnom putu Bratunac tri – Drinjača radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju jer se, usljed prošlogodišnjih poplava, urušila desna bankina i dio saobraćajne trake do rijeke Drine.

Na putevima u Federaciji BiH povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Zbog sanacije mosta u mjestu Želeća, na dionici puta Zenica – Žepče, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu kroz naselje Rakovica.

Radovi su u toku na dionocama auto-puta Sarajevo sjever – Podlugovi i Sarajevo sjever – Vlakovo.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja.

(Agencije)