Magazin 03.11.2020.

POVODOM DANA BANSKOG DVORA: Nastupa novi gudački orkestar “Ban Svetislav Milosavljević”

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka dobio je novi gudački kamerni orkestar koji nosi ime “Ban Svetislav Tisa Milosavljević”, a svi zainteresovani imaće priliku da u nedjelju uživaju uz muziku ovog ansambla.

Naime, povodom obilježavanja Dana Banskog dvora Kulturnog centra i 88. rođendana ove ustanove kulture biće održan koncert pomenutog sastava, i to u koncertnoj dvorani od 20 časova.

– Ansambl čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a želja Banskog dvora je da, prema uzoru na brojne kulturne centre regiona, i naš grad dobije profesionalni gudački orkestar koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitore – stoji u najavi događaja.

Prvi nastup ansambla posvećen je djelima domaćih autora, te će se na repertoaru naći kompozicije Vlade Miloševića (“Bosanska svita”) Miloja Milojevića (“Tri minijature op. 2) i Vojina Komadine (Koncert za flautu i gudački orkestar i Sinfonietta). Prvim koncertom dirigovaće Branka Radošević Mitrović, prenosi Glas Srpske.

Članovi novoosnovanog orkestra “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” su: Milana Smiljanić (prva violina), Jovana Jovanović (prva violina), Nataša Grujinović (druga violina), Marko Ružić (druga violina), Srna Majar (viola), Đorđe Milovanović (viola), Ozren Četković (violončelo), Igor Babić (violončelo), Marko Kovačić (kontrabas). Gost na koncertu je Marija Pilipović, koja će svirati flautu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i svih mjera prevencije i zaštite od virusa korona, broj mjesta u koncertnoj dvorani je ograničen, a nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu su obavezni.

Besplatne pozivnice moguće je preuzeti od sutra, i to svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 18 časova.

Banski dvor građen je 1931. i 1932. godine s namjenom da bude sjedište bana Vrbaske banovine. Do 2008. godine služio je i kao sjedište predsjednika Republike Srpske.

(SB/Banjaluka.net)