Magazin 20.08.2020.

POVODOM “KOČIĆEVOG ZBORA”: Muzej RS organizuje izložbu nakita autorke Sanje Bajić

ČITANJE: 1 minuta

Povodom Manifestacije 55. “Kočićev zbor” Muzej Republike Srpske organizuje izložbu “Nova kolekcija nakita Tragovi” autorke Sanje Bajić.

Otvaranje izložbe planirano je za srijedu, 26. avgust u 19:30 časova. Organizator izložbe je Danijela Đukanović, muzejski savjetnik etnolog.

Nova kolekcija nakita „Tragovi”, autorke Sanje Bajić je nastavak dosljednog predstavljanja i primjene tradicionalnog kulturnog nasljeđa na moderan inovativan način.

Od početaka predstavljanja i primjene Zmijanjskog veza unutar nakita „Tragovi” autorkine ideje u osavremenjivanju kolekcije i izrađivanju novih oblika sa novim dizajnom, dosljedno se primjenjuju.

U novoj kolekciji predstavljena je kolekcija prstenja, privjesaka, minđuša, narukvica, manžetna izrađena u srebru tehnikom filigrana kao i primjerci modernih ravnih geometrijskih linija nakita. Svaki pojedinačni primjerak nakita u ovoj kolekciji jedistven je i poseban. On oslikava krativnost stavaraoca, autorke kolekcije Sanje Bajić i njene saradnice na kolekciji Ivane Stanković magistra likovne grafike i majstora filigrana koja je do sada izlagala u više galerija i muzeja u Republici Srbiji a čiji radovi su izloženi u suvenirnici Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ova kolekcija ima za cilj da prezentuje kako i na koji način tradicionalno kulturnog nasljeđa može da bude prepoznato i primjenjivo u savremenom kontekstu.

Zmijanjski vez predstavljen u autentičnim tehnikama veza i geomterijskim formama u različitim oblicima nakita oslikava svijest pojedinca o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa, njegove primjene u savremenom društvu, društvu novih težnji i očekivanja. Svaki pojedinačan primjerak nakita krije u sebi jednu priču o Zmijanjskom vezu, priču koju nam je kroz svoj rad i ljubavlju prema kulturnoj baštini predstavila vezilja Sanja Bajić ovom kolekcijom.

(SB/banjaluka.net)