Vijesti 28.02.2017.

Povratak iz Kanade daće odgovor na mnoga teška pitanja

ČITANJE: 3 minute

Brat i sestra Severin (16) i Svjetlana (13) B. vraćaju se uskoro kući i u narednih sedam dana trebali bi biti u BiH, saznaje „EuroBlic“.

Iako nijedna institucija ovu informaciju nije željela potvrditi, ni demantovati, odlično obaviješteni izvor „EuroBlica“ objašnjava da će brat i sestra u BiH doći najkasnije za 7 dana, i to u pratnji strica. Njihov dolazak, kako saznajemo, trebao bi dati odgovor na mnoga pitanja, a nije isključena ni krivična odgovornost onih koji su učestvovali u postupku usvojenja.

Njih dvoje su, prema informacijama koje imamo od rođaka koji su ih usvojili, u teškom zdravstvenom stanju zbog zavisnosti od droga i sada je glavni problem gdje će biti smješteni kada se vrate u Banjaluku.

Prema verziji usvojitelja, do koje je došao „EuroBlic“, brat i sestra su u Kanadi poslednjih meseci bili smešteni u ustanovi za odvikavanje od droga, a usvojitelji su platili veliki novčani iznos kako bi im pomogli u liječenju.

– Za ovakve stvari navodno postoje i materijalni dokazi, ali jasna situacija o svemu šta se dešavalo sa bratom i sestrom biće poznata nakon povratka usvojitelja – ispričao je naš izvor.

svetlana aleksanda i severin

Ni sedam dana nakon što je pokrenuta ova priča iz banjalučkog Centra za socjalni rad nisu se oglasili. U dva navrata smo poslali pitanja gde se nalaze djeca i na koji način je obavljeno njihovo usvajanje. Pošto odgovore nismo dobili, juče smo pojsetili Centar za socijalni rad, ali smo i ovaj put naišli na zid ćutanja.

Željeli smo da odgovore na pitanja o usvajanju saznamo od direktorke Vere Sladojević, ali uspjeli smo da dođemo samo do njene sekretarice.

– Direktorka ne zna o čemu treba da razgovara sa vama. Tražila je da se najavite pismenim putem – rekla nam je sekretarica.

Očigledno je da nešto ne štima kad je u pitanju ovaj slučaj, jer odgovore nismo dobili na uredno postavljena pitanja koja smo uputili pismenim putem. Na ovaj način možemo da zaključimo kako se radi o klasičnom izbjegavanju odgovora.

Podsjetimo, Aleksandra Jokić, najbliži rod brata i sestre usvojenih u Kanadi i njihova sestra po tetki, prošle sedmice je otkrila kako mjesecima nema informacija o tome šta se dešava, ni gdje se nalaze Severin i Svjetlana. Kao najbliži rod usvojenih, informacije je prvo zatražila od Centra za socijalni rad Banjaluka, a kako je tamo naišla na zid ćutanja, slučaj je prijavila svim relevenantim insitucijama, od republičkih do onih na nivou BiH.

Jokićeva je za „EuroBlic“ odmah otkrila da je došla do nezvaničnih informacija da su njeni brat i sestra smješteni u ustanovu zatvorenog tipa zbog odvikavanja od droga, ali je i dodala kako u tako nešto ne vjeruje, jer su to bile neprovjerene informacije.

Direktori domova u kojima su za vrijeme boravka u BiH bili smješteni brat i sestra potvrdili su „EuroBlicu“ da su Severin i Svjetlana bili u dobrom zdravstvenom stanju, te da nije bilo govora o tome da su se drogirali za vrijeme boravka u BiH.

U isto vreme, socijalni radnici koji su radili na predmetu usvojenja Severina i Svjetlane nalaze se pod pritiskom, jer se od njih traži da iz spisa uklone sve materijalne dokaze o tome da je postupak završen u rekordno brzom roku.

„EuroBlic“ je takođe u posedu materijalnih dokaza u kojima se jasno vidi način na koji su se socijalni radici ogradili od svega ističući da gotovo i nisu imali detaljniji kontakt sa usvojenom djecom.

Ove dokaze od juče ima u svom posjedu i SIPA.

Brigu preuzima drugi centar

„EuroBlic“ saznaje da zbog istrage o slučaju usvojenja Severina i Svjetlane postoji mogućnost da brat i sestra nakon dolaska u Banjaluku budu predati u nadležnost nekog drugog centra za socijalni rad, ali ne banjalučkog.

– Ukoliko dođe do ovoga, brigu o djeci bi mogao preuzeti drugi centar koji će brata i sestru smjestiti u sigurnu kuću – otkrio je odlično obaviješteni izvor upućen u ovaj slučaj.

(EuroBlic)